3812

Bel fıtığı tedavisinde egzersizlerin yeri nedir?

Öncelikle her bel ağrısının bel fıtığı olmadığını netleştirmek gerekli. Bel fıtığı, özellikle yüzde 90-95 civarında L4-L5 ve L5-S1 seviyesinde görülen bir durum. Bel ağrısından ziyade, bacağa yayılan bir ağrı söz konusu, hatta; bacak ağrısı bel ağrısından çok daha şiddetli olduğu için, hastaların bir çoğu bel ağrısını tarif etmiyorlar bile.

Etkilenen sinir köküne göre, o sinirin etkilediği dermotomal bir uyuşma/karıncalanma hissi, yine o bölgenin kaslarında bir kuvvet kaybı karşımıza belirti olarak çıkabiliyor. Genel olarak ameliyat son çare. Onun yerine belli bir dönem fizik tedavi ve sonrasında bel bölgesi ve çevresinde doğal bel korsesi denen, kasları kuvvetlendirip tedavi yoluna gitmek önemlidir.

Doğal bel korsesini oluşturmak için de, kor stabilizasyon egzersizleri ve bunun yanı sıra ekstremite kas kuvvetinin arttırılması ve bacak arkası, özellikle Hamstring grubu kaslarının esnekliği kliniği ciddi anlamda düzeltecek, şikayetleri ortadan kaldıracak ve sonuç olarak da, hastanın yaşam kalitesini arttıracaktır.

Sertaç Yakal
Spor Hekimi