1917

Dünyada Bir Köşe 2

A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe bu yıl 1-12 Ekim'de!

Geçen yıl ilk defa düzenlenen A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe bu yıl 1-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. İkinci senesinde "Köşenin Ardında" teması ile Orta Doğu ve Türkiye'den sanatçıların işlerine odaklanan festival toplam 13 mekanda 20 gösteri ile iki kıtaya yayılıyor.

İstanbul’un yeni sahne sanatları festivali A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe'nin programında Türkiye’nin yanı sıra Suriye, İran, Lübnan, Irak, Tunus, Ermenistan ve Romanya’dan olup kendi ülkelerinde ve Avrupa'da Hollanda, Fransa, Almanya ve Belçika'da yaşayan sanatçıların çağdaş dans, tiyatro, müzik ve video alanlarında 20 farklı etkinliği yer alıyor. Etkinlikler Performans Köşesi, Müzik Köşesi, Görsel Sanatlar Köşesi ve Corner Pro olmak üzere 5 ayrı köşede toplanıyor.

Performans Köşesi

Performans Köşesi bu yıl Orta Doğu'dan ve yerel işlere odaklanan ana programının yanı sıra Özel Projeler ve [Köşe] Bucak Kadıköy etkinlikleriyle de üç temel bölümden oluşuyor. Ana program içerisinde Orta Doğu’daki çeşitli ülkelerden tamamı Türkiye’de ilk kez gösterilecek 7 eser bulunurken bu yıl ilk kez açık çağrı usulüyle programlanan Türkiye’den 5 eser de seyirciyle buluşacak. Bu bölümde dünyanın önde gelen festivallerinde boy göstermiş Mokhallad Rasem, Mithkal Alzghair ve Nancy Naous gibi isimlerin yanı sıra Hamdi Dridi, Bassam Abou Diab ve Enkidu Khaled gibi genç keşifler ve Türkiye'den İlyas Odman ve Gizem Aksu gibi önde gelen koreograflar yer alıyor.

Özel Projeler

Özel Projeler bölümünde yapımcılığı festival tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen iki proje bulunuyor. Dünyaca ünlü Suriyeli oyun yazarı Mohammad Al Attar’ın Şam’da başlayıp halen Berlin’de devam eden öyküsünü sürgün, yurt ve aidiyet temaları üzerinden anlattığı Beyond Successive Exiles… the Wind Take Us Home sunum-performansını festival direktörü Fatih Gençkal bugün Türkiye’de yaşayan bir sanatçı olarak ele alıp sergileyecek. Romanya’dan DramAcumTiyatrosu ile beraber Türkiye ve Romanya’da bir yılı aşkın süredir gerçekleştirilen araştırma ve 40 adet röportaj sonucunda ortaya çıkan Ten Rengi (Skin Colour) ise bu bölümdeki diğer özel proje. 2010 Berlin Film Festivali Gümüş Ayı ödüllü yazar ve yönetmen Andreea Vălean'ın yöneteceği, müziklerini Sulukule'deki hip-hop atölyelerinden yetişen 3 yetenekli gencin yaptığı oyun, İkincikat'taki prömiyerinin ardından Romanya turnesi yapacak.

[Köşe] Bucak Kadıköy (Walk Around the Corner)

[Köşe] Bucak Kadıköy, Türkiye’den 7 genç sanatçının TAK, arthereistanbul, Hangart ve KargART'ın yanı sıra Yeldeğirmeni sokaklarında sergilenecek işlerini izleme imkanı sunan bir yürüyüş etkinliği. 9 Ekim'de saat 17.00’de Kadıköy'deki Karaköy İskelesi'ndeki buluşma ile başlayacak yürüyüşe katılım ücretsiz.

Müzik Köşesi

Farklı kültürlerin müziklerine yer veren festivalin açılışı 30 Eylül'de Balon Bar'da Bandista konseriyle gerçekleşecek. Ayrıca festivalin Müzik Köşesi'nde Erivanlı folk-fusion topluluğu Miqayel Voskanyan & Friends 8 Ekim'de Club Quartier'de, Amerikan country klasiklerini Orta Doğu ezgileriyle harmanlayan Country for Syria ise 9 Ekim'de Kargart'ta izlenebilecek. Son olarak Sulukule'den çıkan rap topluluğu Tahribad-ı İsyan 12 Ekim'de yine Balon Bar'da festivalin kapanış konserinde sahnede olacak.

Görsel Sanatlar Köşesi

arthereistanbul’un küratörlüğünde Suriyeli genç kuşak yönetmen ve görsel sanatçıların eserlerine odaklanan "Unauthorized" adlı seçki festival kapsamında seyirciyle buluşacak. 30 Eylül'de saat 18:30'da açılışı gerçekleşecek sergi festival süresince Depo'da (Tophane) ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Corner Pro

Festivale bu yıl eklenen Corner Pro bölümü 9-12 Ekim tarihleri arasında 4 gün boyunca paneller ve özel toplantılar ile yurt dışından sanatçılar, kültür yöneticileri ve sanatseverleri Depo'da bir araya getirecek. Etkinliğin ilk senesindeki hedeflerinden biri Türkiye’den bağımsız sanatçılar ile mekanların uluslararası alandaki görünürlüğünü artıran bir platform yaratmak.

Dans ve Performans Yazım Atölyesi

1-2 ve 9 Ekim tarihlerinde Berna Kurt mentörlüğünde Çatı Dans Sanatçıları Derneği’nin ev sahipliğinde Çatı Stüdyo'da (Tophane) gerçekleşecek Dans ve Performans Yazım Atölyesi hareket analizi ile dans yazımı hakkında teorik bilgiler vermenin yanı sıra katılımcıların festivalde yer alacak belirli gösterimleri de izleyerek bilgilerini pratiğe aktarmasına olanak sağlıyor.

Dünya yuvarlak ve dünyanın herhangi bir köşesi merkezi olabilir. A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe bu yıl da dünyaya başka bir gözle bakmak, bulunduğumuz köşenin ardını hayal etmek ve kendi köşelerimizi birbirimize anlatmak için farklı kültürleri bir araya getiriyor. Bu doğrultuda tartışma platformlarının önemine inanan festivalde her performans sonrasında seyircilerin sanatçılarla buluşabileceği söyleşiler gerçekleştirilecek.

A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe, AFAC (Arab Fund for Culture and Arts) ana sponsorluğunda, Mophradat (formerly Arab Culture Fund), Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu, Yücel Kültür Vakfı ve Anadolu Kültür'ün değerli destekleriyle gerçekleşmektedir.

Festival biletleri 21 Eylül'den itibaren Biletiva'dan (http://biletiva.com/place/DUNYADA_BIR_KOSE), Klemuri ve Arthereistanbul'dan temin edilebilir.


Teaser: https://vimeo.com/182309181

Trailer: https://vimeo.com/183135729

Festivale dair ayrıntılı bilgi için: http://www.acornerintheworld.com/

A Corner in the World / Dünyada Bir Köşe'yi sosyal medyada takip etmek için:

https://www.facebook.com/acornerintheworld/

https://twitter.com/acitwfest

https://www.instagram.com/a_corner_in_the_world/

Röportaj, görsel ve bilgi talebi için: Tuğçe Yapıcı / info@acornerintheworld.com