1810

"Bana Ne" Demeyenlere

Günümüzde İmece kelimesinin anlamını bilen ve önemini kavrayanlarımızın sayısı herhalde bir hayli azalmıştır. İmece özellikle kırsal yörelerde işlere sırasıyla ve el birliği ile başlayıp tamamlama dayanışması.

Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı, imece anlayışının toplum hizmetlerinde uygulanmasını gönüllülük dünyamızda önemli bir soluk olarak görüyor.İmece Projesi, gönüllü kurumların, kişilerin, hatta sosyal sorumluluk anlayışına sahip ticari kuruluşların emek ve kaynaklarını aynı noktaya odaklayarak, küçük ya da büyük çapta bir toplum hizmetini el birliği ile tamamlama dayanışması olarak tanımlanabilir.

TOVAK, İmece çalışmalarını özellikle kırsal yörelerde ya da kentlerin yoksul bölgelerinde okul onarımı, eğitim koşul ve ortamlarının iyileştirilmesi gibi amaçlara yöneltti. Günümüze kadar 200'ü aşkın okula hizmet götürmekle TOVAK bu alanda güçlü bir deneyim de geliştirmişdi.İmeceyi anlamlı kılan en önemli unsur, kuşkusuz yardımseverlik, hayırseverlik anlayışımızın hak etme ilkesine uygun biçimde tatbik edilmesi. Çünkü İmece’de uygulanan projelerin tümünde işler, köy ya da mahalle halkı, öğretmen, hatta öğrencilerin elbirliği ile yapılıyor.

Bu yönü ile İmece, sıradan bir toplumsal hizmet değil, umut ve özgüven eğitimi projesi.İmece tek başına TOVAK’ın işi değil. Öyle olsaydı adı İmece olmazdı. Türkiye’nin kalkınmasına gönül veren ve istendiği takdirde bunun süratle yapılabilirliğini nokta hareketleriyle kanıtlamayı ülkü olarak kabul eden herkes, her kurum, onuru ve kıvancı tamamen kendisine ait olmak üzere İmecenin istediği bir alanında yer ve görev alabilir.

Bu toplumsal hizmete herhangi bir biçim ve ölçüde katkıda bulunmak isteyen duyarlı kişi ve kurumlar imece@tovak.org adresine yazabilirler. İMECE projesi hakkında daha geniş bilgiyi www.tovakimece.org adresinde bulabilirsiniz.