1505

"Dikkatim Dağılıyor" Diyenlerden misiniz?

Kişinin dikkatinin dağılması deyince aklımıza ilk olarak çocuklar geliyor. Özellikle okul çağına geldiklerinde farkedilen durum çeşitli terapilerle minimuma indirilebiliyor ve çocuk normal hayatını sürdürebiliyor. Peki, ya yetişkinlerde dikkat dağınıklığı nasıl oluyor? Teknik olarak şöyle;

Beynin en üst düzey yönetimsel bölgesi olan ön beyin-beyincik bölgesi ve ilişkili bazal çekirdekler, davranış kontrolü, işleyen bellek, duygusal kontrol, odaklanma ve motor kontrol gibi beynin yürütücü işlevlerinden sorumludur. DEHB’de sorun bu bölgede olduğundan, bazen dikkat eksikliği, bazen hiperaktivite-dürtüsellik, bazen de ikisi bir arada dikkat eksikliği –hiperaktivite birleşik tip olarak karşımıza çıkar. Böylelikle de durup düşünüp karar verip sonunu düşünerek hareket etme veya konuşma mekanizması bozulur.

Bizim gerçek hayatta gördüğümüz ise şöyle gerçekleşiyor;

Uzun süreli bellekte sorun yoktur. Kısa süreli olayları hatırlayıp güncel gerekli bilgilerle bir araya getirmede sorun yaşanır. Duyguların kontrolünde özellikle de stresli zamanlarda güçlük yaşanır. Sözel saldırganlık, öfke patlaması görülebilir. Stresin tüm yaşamı etkilemesi ve kaygı kontrolünde yetersizlik görülür. Engellenme karşısında çabucak vazgeçme de tipiktir. Dikkat eksikliği yaşayan birey en çok odaklanamamaktan, konsantrasyonunun çok kısa sürmesinden yakınır. Çevresel uyaranlarla, hatta akla gelen düşüncelerle dikkatleri çok kolay dağılır. Yapması gereken ve dikkat gerektiren bir işi sürdürememesi, kolayca vazgeçmesi söz konusu olduğu halde ilgi alanında aşırı odaklanması ilginçtir.

Çevremizde ne çok bu özellikte insanlar var değil mi?