ABS fren sistemi nasıl çalışır?
Fren aracı kesinlikle durdurmaz. Aracı durduran çarpışmadır, fren aracı yavaşlatır ve belli bir mesafe katettikten sonra durur. ABS fren sistemi olan araçların sürücüleri şunu düşünüyor. Frene bastım mı dururum! Hayır, ABS fren sistemi mesafeyi kısaltmaz, hatta belki de bir miktar uzattığı da söylenebilir.
ABS fren sisteminin en büyük avantajı şudur: Normal mekanik frenlerde frene bastığınız anda tekerlekler kitlenir, üzerine doğru gittiğiniz engele yaklaşırken direksiyonu kırsanız dahi düz istikamette devam edip çarpar. Oysa ABS fren sistemi kilitlenmeyi önleyen bir sistemdir. Saniyede 18-20 defa o kilitlenmeyi çözer, yani adeta bir pompalama yapar, tekerlekler dönerek yavaşlar ve durur. Bunun en büyük avantajı bir engele çarpma durumunda direksiyonu kırdığınızda size manevra imkanı sağlar. Oysa mekanik frende çevirdiğinizde araç düz gidip engele çarpacaktır, ABS fren sisteminde ise dönebildiği için direksiyonu çevirdiğinizde gideceğiniz istikamete doğru araç yol alır.
ABS fren sistemi olan bir araçta ABS sistemi ne zaman devreye girer? Çok sert bir fren anında devreye girer. Normal frenden kesinlikle bahsetmiyoruz. Bir panik fren anında devreye girer. ABS fren sık sık devreye giriyorsa o sürücünün sonu pek iyi değildir. Manevra yapabilmek için de sonuna kadar ayağımızı pedala baskı uyguluyoruz. Kesinlikle gevşetmiyoruz. En büyük yapılan hatalardan birisi de bu manevra sırasında ayak gevşetiliyor, hayır tam tersine pedalı kıracakmışçasına koltuğu kıracakmışçasına baskı uygulayın en kısa mesafede aracı durduracaksınız.