2657

Türk Bilge Kağan

Bugüne kadar yazdığı tarihi romanlarla adından söz ettiren araştırmacı yazar Mustafa Çevik, son romanında Bilge Kağan’ın gerçek tarihini yazdı.

Orta Asya’da ilk Türk devleti olarak bilinen Göktürkleri kuran Bilge Kağan’ın, devlet kurma özellikleri Atatürk’ün kurduğu Türk Cumhuriyeti'yle benzerlikleri kitapta dikkati çekiyor. Türk Bilge Kağan kitabında, ulus bilinciyle hareket eden bu iki devlet adamının benzer yanlarının olduğunu açıklayan yazar Atatürkün Nutuk'u yazmadan önce Orhun Abidelerini incelediğini ve Thomsen ile Necip Asım’ın eserlerinin kenarlarına önemli işareti koyarak notlar aldığını biliyoruz.

Nutuk’u incelediğimizde, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurup devlet, millet, adalet, yönetim, kültür ve laiklik gibi kavramları geliştirirken Türk tarihinin farklı dönemlerinden çokça faydalandığına şahit oluyoruz. Bilge Kağan ve Atatürk devletlerini yeniden kuran liderler olmanın ötesinde, milletlerini kendi iradeleri, özgürlük ve demokrasi içinde bilinçlendirme ve yönlendirme gücüne sahip üstün yetenekli komutanlar olduğunu görüyoruz.

Türk Bilge Kağan isimli romanı, muhteşem Orta Asya panoraması eşliğinde, ihanet ve türlü entrikalarla zaman zaman dağılmak zorunda kalsa da her defasında küllerinden yeniden doğmayı başaran bir milletin zengin tarihini anlatıyor. Romanda eşine aşık bir kağanın kişiliğinde yiğitlik, cesaret, devlet, millet, töre, aşk ve bilgelik gibi kavramların gerçek anlamlarını görecek, Bilge Kağan’ın taşlara kazıdığı Orhut Yazıtları'ndan örnekleri bulacaksınız.