4G ne sağlıyor? 5G ne zaman gelecek?
Dünya 3G standartlarını 2000 yılında belirledi. Dünya çapında 2001'de frekans ihalelerinin yapıldığını ve tüketicilerin 3G'yi o tarihten itibaren kullandığını biliyoruz. Peki Türkiye'ye ne zaman geldi? 3G’nin Türkiye’ye sekiz yıl gecikmeli olarak 2009’da geldiğini hatırlıyorsak, 5G'nin en erken 2020'de kullanıcılara ulaşması beklendiği düşünülürse, yani eğer biz 4G'yi atlayıp 5G'yi beklersek 20 yıllık teknoloji kullanıyor olacağız. Halihazırda Türkiye 3G kullanan az sayıda ülkelerden biri olarak kaldı.
4G kullanıcılar için belirgin bir hız artışı sağlayacak. Diğer taraftan, artık çok sıkışan servis sağlayıcı GSM operatörleri için büyük bir adım olacak. Çünkü frekanslar ne kadar paylaşılırsa o kadar azalıyor. Yeni frekansların girmesiyle aslında GSM operatörleri daha rahat konuşturma ve daha çok internet verebilme imkanına kavuşacak.
Dünyada 5G çalışmaları devam ediyor. 5G’nin ön denemelerine 2016’da, resmi denemelerine ise 2018’de başlanacak.
5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız 4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Bu konudaki en hızlı ilerleyen ülke Güney Kore. "5G'ye 2017’de geçilebiliriz" açıklaması yapıldı. Güney Kore hala laboratuvar ortamında denemeler yapıyor. Yine Güney Kore şirketi Samsung, 2020'de 5G özellikli telefon üretilebileceğini ön görmüş. Güney Kore, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırımla 5G’yi hayata geçirebileceklerini de belirtmiş.
Teknik olarak 4G ve 5G’nin olmazsa olmazı fiber alt yapı. Güney Kore, Japonya ile birlikte bu konuda bütün hazırlıklarını tamamlamış durumdalar. Ülkemizin fiber altyapısı maalesef daha yolun çok başında.