1709

Nedir Bu İleri Dönüşüm?

Geri dönüşüm uzun yıllardır hayatımızda var ve bu konuda oldukça yaygın çalışmalar yapılıyor. Geri dönüşümde; cam, metal, plastik, kağıt gibi malzemeler işlemden geçiyor ve tekrar kullanıma sunuluyor. Son zamanlarda ileri dönüşüm kavramı da çok kullanılır oldu. Belki duydunuz belki de hiç duymadınız.

İleri dönüşümde (upcycling) atık haline gelmiş bir ürünün yeni bir işlemle değer kazanması ve tekrar kullanılabilmesi sağlanıyor. Bir bakıma geri kazanılıyor. İleri dönüşümde, orijinal malzemenin tasarım yoluyla değerinin korunması ya da daha yükselmesi mümkün. Tek kural, farklı bir işlevi ve tasarımı olması. Yeniden üretme sanatı da diyebiliriz. Eskimiş, işlevini yitirmiş bir eşyayı atmak yerine, biraz yaratıcılık, biraz da emekle başka bir ürüne dönüştürüp kullanabilirsiniz. Mevcut eşyanın üzerinde küçük değişiklikler yapmanız yeterli. Üstelik ortaya çıkan bu eşyanın bir benzerinin daha olmayacağını da düşünün. Sürekli tüketmek, herkeste bulunan bir ürüne sahip olmak sizi ne kadar mutlu ediyor.

İleri dönüşümle, daha az çöp üretmiş oluyorsunuz, kaynakların verimli kullanılmasına katkı sağlıyorsunuz. Çöpe atılmaktan kurtulan eşyalar, farklı bir ihtiyacımızı karşılamaya devam ediyorlar. Böylece bir açıdan, üretmenin mutluluğunu yaşıyorsunuz, diğer taraftan dünyaya daha az atık bırakıyorsunuz.

Geri dönüşümdeki gibi malzemeyi temizlemek, parçalamak gerekmiyor, bu nedenle enerji ve su tüketimi olmuyor.

İleri dönüşüm için yaratıcılık ve biraz emek yeterli. İleri dönüşümle: anahtarlardan askılık, bozulmuş 2'li 3'lü uzatma prizlerinden mumluk, kazak ve gömleklerden yastık kılıfı, otomobil lastiklerinden saksı veya salıncak, çataldan notluk, süzgeçten abajur, valizden sehpa ya da masa, pantolondan mutfak önlüğü, çanta yapabilirsiniz.

Nilgün Yavuz
Metin Yazarı