Nasa; 7 Gezegenlik Büyük Keşif!
NASA geçtiğimiz günlerde inanılmaz bir keşfe imza attı. Dünyamızdan 40 ışık yılı uzaklıkta Jupiter büyüklüğünde bir yıldız, ve bu yıldızın etrafında dönen 7 Dünya benzeri gezegen bulundu! Hepsi aynı güneş sisteminde yer alıyor, her biri potansiyel olarak sıvı halde su taşıyor. Ve aralarından 3 tanesi yaşanabilir bölge sınırlarında yörünge çiziyor.
2016 yılında, Belçika’da bulunan Trappist Gözlem Evi bu gezegenlerin 2 tanesini açığa çıkarmıştı. Nasa ise yerdeki teleskopların yönlendirmesiyle birlikte Spitzer Uzay Teleskobu’nu kullanarak aynı sistemde yer alan 5 tane daha Dünya benzeri gezegen keşfetti.
Keşfi yapan bilim insanları ilk gördüklerinde “Bu bir şaka olmalı!” diye düşündüklerini ifade ediyorlar ve bu olağanüstü durumun hayallerinin bile ötesinde olduğunu ekliyorlar...
Yörüngeleri o kadar küçük ki yıldızlarının etrafında 1 tur atmaları her gezegen için farklı olarak 1,5 ile 20 gün sürüyor. Dünya benzeri bu gezegenler birbirlerine çok yakın, bir tanesinin yüzeyinde bulunsaydınız diğer gezegenlerin gökyüzünde ilerleyişini görebilirdiniz. Kafanızı kaldırıp bu gezegenlerin hareketlerini izlediğinizi hayal edebiliyor musunuz?
NASA’nın 2018 yılında uzaya yerleştireceği James Webb Teleskobu, bize gezegenlerin atmosferleri hakkında da bilgi verebilecek ve detaylı bir biçimde yaşam için gerekli olan elementlerin varlığı incelenecek.
Bu gezegenlerin yaşanabilir olduğunu hatta hayat barındırdığını bir düşünün. Bir sistem içerisinde birbirleriyle etkileşimde olan birden fazla akıllı yaşam formunun var olduğunu hayal edin. Aynı yıldızın etrafında dönen farklı gezegenlerde yaşayan, tamamen farklı canlılar birbirlerinden haberdarlar! Ya da gezegenlerden birinde, yüksek gelişmişlik seviyesine ulaşmış ve sistemdeki diğer gezegenlerin yerlerini değiştirip hepsine koloni kurmuş bir tür yaşıyor olabilir mi? Düşüncesi bile tüyler ürpertici. İlerleyen yıllarda bütün merakımız giderilmiş olacak.