1770

Takım koçluğu şirketlere hangi çözümleri üretir?

Takım koçluğu bireysel ve yönetici koçluğundan daha farklı bir çalışma stili. Birebir kişide bir dönüşüm yaratacağınıza aslında tüm takımda bir fark ve çalışma prensipleri ve yaklaşım tarzı değişikliği yaratıyorsunuz. Bireyselden farklı aslında tüm takımla birlikte çalıştığınız için iş hayatına ve o takımlara daha hızlı ve daha çabuk uygulanabilen bir değişim ve dönüşüm fırtınası getiriyor bir anlamda ve şirket içinde çok daha hızlı uygulanabilir bir süreç oluyor.

Nerelerde uygulanabilir? Birçok alanı var. Örneğin bir firmada organizasyonel bir değişiklik oldu ise son zamanlarda birçok firma birbirini satın alıyor. Bir satın almayla bir şirketle bir şirket birleşti ve orda yeni bir kültür yaratılması gerekiyorsa. Bir firmanın genel müdürü değiştiyse ya da direktörü değiştiyse o takımın aslında liderlik anlamında bakış açısı vizyonu ve yönlendirecek kişinin durumu değiştiyse yani yeni bir lider oraya atandıysa ve şirketin içinde o takım içinde bazı uzlaşmazlıklar varsa takım koçluğu aslında bizim uyguladığımız ve önerdiğimiz çalışma tarzlarından bir tanesi oluyor. Örneğin iki departman birbiriyle yeterince iyi bir uyum içinde çalışmıyorsa.

Ne olabilir bu? Firmalara baktığımızda genelde satış pazarlama departmanları arasında bir uyum olmayabiliyor. Birbirlerini suçlayabiliyorlar “Şu şöyle yaptı; bu böyle yaptı onun için yapılmadı” diye. Üretim ve satış arasında çekememezlikler ya da birbirini suçlamalar olabiliyor. Niye? Üretim vaktinde şu ürünü üretmedi, satış da tahmin edemedi. Onun için bende üretmedim ya da malzeme yoktu. Niye yapmadın gibi. Finans yine satış birbiriyle çatışan departmanlar olabiliyor. Birbirini anlamayan birbirine destek vermeyen. İşte firmalarda iki ya da üç departmanlar arasında gerginlik, uyumsuzluk birbirini anlamayan ve birbirini suçlayan bir kültür varsa aslında bu ortadan kaldırıp uyum içinde ve birlikte çalışmalarını sağlamak adına takım çalışmaları ve takım koçlukları yapabiliyoruz. Şimdi takım çalışması uygulamaları aslında çok eğlenceli ve tüm takım birlikte araya getirerek yaptığı programlar. Şimdiye kadar alışagelmiş outdoor eğitimler deriz. İşte sahaya çıkar birlikte bir şeyler yapar, oyunlar oynarlar. Ondan biraz daha farklı. Yine sınıf ortamında kimisini böyle workshop gibi çalış tay gibi bir konuyu bir araya gelip her sesi dinlediğimiz bir platform yaratarak çalış tay gibi yapabiliyoruz. Kiminde bütün takım ayakta oyun oynarmış gibi bir şeyleri birlikte karar veriyorlar ve hareket halinde yapılıyor.

Kimisinde ise bilerek her sesi ortaya koyduğumuz kendilerini ifade ettikleri ve o alanla ilgili tüm fikirleri ortaya koyduğu çalışmalar yapılabiliyor. Yanında koçluğun olması sebebi yine koçun ya da eğitmenin onları doğru sorularla yine içlerini açmalarını sağlamak her sesi duyuyor olmak ve ekibin aslında kendinden ne sesler geldiğini duymasını koçun onlara yansıtarak ve geri ifade ederek duymalarını ve fark etmelerini sağlamak ve o platform yine çok güven ilişkisi içinde yürütülen bir platform. Dolasıyla o toplantılarda çalışanlar birbirini daha derinden tanıyor. O derin tanışma içinde ekip aslında nereyi ilerleyeceğini, nasıl bu harekete geçeceğini, seslerin ne olduğunu kendi içinde o dengeyi oturtarak rolleri ve yapılması gerekenleri oturtmuş oluyor. Dinamik, hareketli ve takımları aslında enerji veren bir çalışma. Bu çalışmaların sonunda takımlar kendi vizyonlarını, önceliklerini bir takım olarak hangi değerlere sahip oldukları ve nasıl hareket edeceklerini kendi içlerinde kendi kendine karar veriyorlar ve kedilerin karar verdiği bir şeyde aslında çok daha rahat uyuyorlar ve birbirleriyle ondan sonra şirket içinde aslında uyarabiliyorlar. İşte ne biliyim?

Açık iletişim kurmayı, birbirleriyle saygılı olmayı, net bir şekilde ifade etmeye karar verdiyseler ve birlikte bunu seslendirerek karar verdiyseler bunu yapılmadığı zaman, aykırı davranıldığı zaman birbirlerini uyaran ve tatlı bir şekilde ekip olarak bunu böyle yapsaydın daha iyi olurdu diye diyebilen bir ekip oluyor. Çünkü arkada gizli konuşmalar ya da saklanan bir şeyler kalmıyor ve dönüşümü takım adına daha hızlı oluşturmuş oluyor.

İdil Şeker
ICF Sertifikalı Yönetici Koçu/ACC