Eylül'de hangi balık yenir?
Balıkçılar ‘Vira bismillah’ diyerek denizlere açıldı. Balıkseverler tezgahların balıklarla dolmasından mutlular ve akıllarda ‘Eylül ayında hangi balıklar yenir?’ ‘Şu anda hangi balık lezzetlidir?’ soruları da yer alıyor. Palamut, izmarit, istavrit, sardalya, kılıç, kırlangıç, lüfer, kolyoz, barbunya, izmarit, çipura ve çinekop balıkları eylül ayında en lezzetli dönemlerini yaşıyor.
Ocak : Hamsi iyice yağlanmış ve büyümüştür. Tekir, çinekop, kofana gibi balıkları daha bol bulabilirsiniz. Mezgit ise etli ve lezzetli bir dip balığı olarak Ocak ayında bolca tüketilebilir.
Şubat : Çinekop bu zamanda hala boldur. Mezgit de bu ay bollaşır ve irileşir. Kalkan balığı da artık tezgahlarda yerini alır. Her ne kadar fiyatı hep yüksek olsa da lezzetli bir balıktır.
Mart : Çinekop azalmıştır. Hamsi devam eder. İstavrit azalır. Mezgit ve tekir Mart ayının yenebilecek balıklarıdır. Bir de kalkan en güzel bu ay olur. Deniz levreği bu ay bollaşır. Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır.
Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır. Bu aylarda mümkünse barbuna doyulması için öncelikli tercih edilmelidir. Bu arada Nisan 15 itibariyle avlanma yasağı başladığı için özellikle Karadeniz ve Marmara balıkları artık sezona veda ederler.
Mayıs : Levrek lezzetini korur. Barbun aynı şekilde bulunabildiği yerde tüketilmelidir. Mercan, iskorpit balıkları da doyurucu özelliğine devam ederler.
Haziran – Temmuz – Ağustos : Avlanma sezonunun kapanması ile birlikte balıkçıların çoğu tezgahlarını kapatırlar. Bu dönem Akdeniz balıkları ön plandadır. Grida, akya, mercan gibi balıkları açık kalan az sayıda ki balıkçıda bulabilirsiniz. Bununla birlikte balık yemeğe devam etme anlamında kültür balığı olarak çokça üretilen çipura ve levrek tercih edilebilir. Ayrıca ağırlıklı olarak yurt dışından gelen somon iyi bir alternatif olabilir.
Eylül : Av yasağının bitmesi ile birlikte balıkçılar denize açılınca balıkçıların teknelerinde ilk hasatları palamut ile başlar. Her ne kadar tam irileşmeleri için Ekim ayını beklemek gerekse de tezgahlarda ilk gördüğümüz balık palamuttur. Yağ oranı açısından oldukça zengin olan palamut boyuna göre çeşitli isimlerle anılır. Özellikle çingene palamutu soğuk hava depolarında bolca saklanan bir balık olduğu için alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir. Palamut oldukça yağlı ve besin değerleri yüksek bir balık. Eylül ayı içinde lüfer bir diğer görebileceğimiz balık türüdür.
Ekim : Palamut artık iyice irileşmiş ve bolca yakalanır hale gelmiştir. Bir balık sever balık yeme sezonunu palamut ile açtığından Eylül ayına göre bolca palamut alabilir. Hem daha iri, hem daha besleyici hem de daha ucuzdur. Böylelikle Ekim ayında da palamut sofralarda baş köşededir. Bir yandan lüfer bollaşmış ve ucuzlamıştır. Hamsi ve istavrit tezgahlardaki yerini almıştır. Taze bir istavrit ile nefis lezzetler içinde ev halkını doyurabilirsiniz. Hamsi için biraz daha beklemek gerekir.
Kasım : Palamut tezgahlardaki ağırlığını kaybeder. Lüfer bolluğu biraz azalırken artık hamsi ufacık boyuna rağmen tezgahta yerini arttırır. Uskumru için en güzel mevsimdir. Uskumruda palamut gibi yağlı ve lezzetli bir balıktır. Uskumru da soğuk hava deposunda tutulabilen bir balık olmasından dolayı alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir.
Aralık : Uskumru, palamut azalarak devam ederken artık hamsi başköşededir. Ucuz, kolay ve çok çeşitli pişirme imkanı ile hamsiyi bolca tüketilebilir. Ayrıca tekir bu ay bollaşır. İstavrit ise fırsat buldukça günlük alınabilecek durumdadır.