Neden Dostoyevski Günü Temmuz Başında Gerçekleşiyor?
Kültür ve sanata önem gösteren ülkeler sanatçılarını, yazarlarını anmak için günler düzenliyorlar. Bunlardan bir tanesi, ünlü yazar Dostoyevski için hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği St. Petersburg'da yapılıyor. Anma gününde açık havada tiyatro oyunları sahnelenecek, sergiler düzenlenecek, film gösterimleri ve yazarın hayatı hakkında sunumlar yapılacak. Bununla beraber, şehrin sakinleri ünlü yazarın eserlerini okuyarak doğru yazma etkinlikleri de düzenleyecekler.
Dostoyevski Günü 2010 yılından bu yana düzenleniyor. Bu etkinliğin düzenlenmesi için Temmuz başının seçilmesi ise Suç ve Ceza romanına dayanıyor. Romanın konusu Temmuz ayının başında gerçekleştiği için bu tarih seçilmiş. 2015 yılının ayrı bir önemi de, Rusya'da bu yıl 'Edebiyat Yılı" olarak kutlanması.
19. yüzyılın ünlü kalemlerinden Fyodor Dostoyevski, 'Suç ve Ceza', 'Ezilenler ve Aşağılananlar', 'Karamazov Kardeşler' ve 'Ecinniler' gibi dünya klasiklerini yazdı. Dostoyevski, hayatının 28 yılını Rus İmparatorluğu'nun başkenti St. Petersburg'da geçirdi.
Dostoyevski 1866 yılında Suç ve Ceza’yı tefrika olarak yayımladı. Bir önceki yıl, genellikle olduğu gibi yine para sıkıntısı içindeydi, yayıncı Stellovski’den 12 formalık bir roman karşılığında avans olarak üç bin ruble istedi ve 1 Kasım 1866’ya kadar romanı teslim etme sözü verdi. 1865 yılının 4 Ekimi’nde 17 yaşındaki stenograf (sonradan eşi olacak) Anna Snitkina’yla çalışmaya başlayıp Kumarbaz’ı ayrıca Suç ve Ceza’nın son bölümlerini ona dikte ettirdi. 1865 yılında yayıncısından aldığı nakit parayla dertlerini çözmüştü ama kalan parayı, Almanya’nın Wiesbaden kentindeki kumarhanelerde beş gün içinde yiyip bitirdi. Turgenyev dahil aklına gelen herkesten para istedi ve bu sıkıntılar içinde kendisini Suç ve Ceza’ya verdi.
Romana 1865 Eylülü’nde başladı ve basılması için Russian Herald gazetesinin muhafazakâr editörü Mikhail Katkov’a önerip bu kez ondan avans talep etti. Bu roman, bir cinayet ile psikolojik hesaplaşmanın romanı olacaktı.