2204

Ayak bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ayaklarımız vücudumuzu taşıyan organlarımızdan bir tanesi ve gözükmüyor diye çok da fazla bakımını yapmıyoruz. Daha çok cildimize yaptığımız bakımı ayaklarımızda ya da ellerimizde göstermiyoruz. Cildimiz önem taşıyor ve ayaklar da çok önemli.

Özellikle 30 yaşını geçtikten sonra kadınlarda görüyorum ayakkabılar giyerken topuk çatlakları, beyazlaşmalar ve sonrasında burada nasırlaşmalar meydana geliyor. Bu da kötü bir görünüm ve estetik bir görüntü de değil. O yüzden de evde yapılabilecek bazı formüller verebilirim.

Orayı önce nemlendirmek gerekiyor. Ama nemlendirmeden evvel bir peeling uygulaması yapmamız lazım. Nasırlaşan bölgeyi ya da oradaki deri daha da kalınlaşıyor ve kötü bir görüntüye sahip oluyor. Ponza taşları var, ama ponza taşları da cildi çok yorarak uygulama yapmanızı önermiyoruz. Ponza taşını da yumuşadıktan sonra ayaklarınızı ılık suda bekletilmeli, elma sirkeli bir ılık suda bekletebilirsiniz. Ya da duş esnasında yine ılık bir suda artık topukta kalınlaşmış olan bölgeleri nemlendiğini hissettiğinizde yavaş yavaş sürterek işlemi yaparsınız.

Peeling yaptık, bir ponza taşıyla orada ölü derileri attık, ölü derileri attıktan sonra da herhangi bir yağ kullanarak, fındık yağı bunun için çok önemlidir. Bunu el ve ayaklarda da kullanabiliriz. Zeytinyağı, katı Hindistan cevizi yağı ayaklarımızın bakımında nemliliği de sağlaması için çok rahatlıkla kullanabileceğimiz yağlardan birkaçıdır. Nasıl işlemi yapacağız? Yatarken ayaklarımıza bir kat Hindistan yağını alıp topuk çatlaklarımıza, oradaki kalınlaşmış deriye sürerek pamuk bir çorap giyerek yatabiliriz ya da yatmadan evvel 1-2 saat bu işlemi yaparak da haftada bir kere olmak kaydıyla yaparak da ayak sağlığımıza dikkat edebiliriz.

Seda Sakacı
Tıbbi Bitkiler ve Kozmetik uzmanı