2298

Yaralı yavru kuşa nasıl yardım edebiliriz?

Bazı kuşların yuvadan belli bir süre kalma süreleri var. Örneğin, bir kartal yuvada 3 ay kadar kalabilir. Bu süreçte tabii ki bazı becerilerini kazanabilir ve yuvadan yeni ayrılmaya çalışmış olabilir. Bu ebeveynlerin kontrolünde olabilir.

Eğer etrafta ebeveynleri varsa ve o yavruya ulaşabiliyorsa o yüzden müdahele etmemek gerekiyor. Ya da yuvadan düştüğüne emin olduğumuz bir kuş bulduğumuzda ilk yapmamız gereken o yuvanın etrafta yakın bir yerlerde olduğunu bilmek ve aramaktır. Çünkü bir yavru hayvana annesi ve babası gibi bakmak çok zor bir süreçtir. O yüzden ilk yapmamız gereken o kuşu tekrar yuvasına ulaştırmaya çalışmaktır. Bu ötücü kuş, bir baykuş da olabilir. Eğer bunu denememize rağmen sonuç olumsuzsa o zaman evimizde bu hayvanlara nasıl bir uygun ortam oluşturabiliriz ve bakımını nasıl yapabiliriz kısmına geliyoruz. Özelllikle küçük kuşlarda bu ortam sıcaklığı, müdahale belirlemek kuşun ne kadar tüylü olduğuna çok çıplak yeni yuvadan çıkmış ya da yumurtadan çıkmış bir haftalık birkaç günlük kuşsa tabi ki burada süreç daha özel şartlar oluşturmak gerekiyor.

Burada yapmamız gereken özellikle kuşlarda yaklaşık 32-33 derecelik bir ortam ısısı oluşturmaktır. Son derece temiz tutmaktır. Sık dışkılama olacağını düşünerek bunun için bir kağıt havlu kullanabiliriz. Hayvanları sık beslemek gerekiyor. Yumurtadan yeni çıkmış bir kuşu özellikle yaklaşık 20-30 dakika da bir beslemek gerekiyor. Bunu günlük 14 saat aydınlık gün ışığı süresince tekrarlamamız gerekiyor.

Yırtıcı kuşlara yaklaşırken olabildiğince ses yapmama, görüntünüzü olabildiğince hayvana az verecek şekilde müdahale etmek gerekiyor. Memelilerde de aynı şekilde süt verme sürecinde insana alışma süreci zayıf olsa da sonrasında insana iletişim ve sosyalleşme sürecine girdikleri için alışma süreci hızlanabiliyor. Bu anlamda tek bir kişinin olabildiğince kontrollü bir şekilde hayvanla az münasebete girerek müdahale etmek gerekiyor.

Ahmet Emre Kütükçü
Veteriner hekim