2115

Yaralı yaban hayvanına ilk müdahalede nelere dikkat etmeliyiz?

Yaralı hayvana müdahale sırasında gözümüze çarpan bazı yaralar, yine uzuvlarında kırıklar gördüysek eğer bunlara da bizim veteriner hekime ya da veteriner fakültesine ulaştırmadan önce küçük müdahalelerde bulunmamız gerekebilir.

Örneğin, kanadı kırık bir kuşun o kırığın daha da şiddetlenmesini ya da kırık kuşların etrafa zarar vermesini engellemek için sabitlememiz gerekecektir. Bunun için kanat ucunu dışkı yapmasını engellemeyecek şekilde kuyruğa tibbi bir bantla sabitleyebiliriz. Bir sargı bezi yardımıyla o kanadı sekiz bandaj dediğimiz sekiz şekilde sararak vücuda gene sabitleyebiliriz. Bu hayvanın tibbi bir müdahele öncesi kırıkta daha fazla hasar oluşmasını engelleyecektir.

Bir kanama varsa o bölgeye yine gazlı bez ve sargı beziyle bir tampon oluştarabiliriz. Yarada ciddi bir kirlilik varsa, o yarayı bu musluk suyu da olabilir ya da oksijenli su sonrasında yardımıyla da o bölgedeki yarayı ölü dokulardan ya da toprak ve kirlerden temizleyebiliriz. Bu da hayvanın veteriner müdahalesi öncesi o bölgedeki oluşabilecek bakteriye bulaşmayı engellemekte yardımcı olacaktır.

Hayvana ilk müdahale sırasında vereceğimiz sıvıya katabileceğimiz bazı vitaminler de olabilir. Bunlar kolaylıkla insanlar içinde kullanılabilen bebek vitaminlerinden kullanabiliriz. Eğer uzun süreli bir müdahale yapmamız gerekiyorsa yani veteriner hekime ulaşmamız uzun bir zaman alıyorsa yine bu amaçla da insanlar için kullanılan antibiyotiklerden de bir veteriner hekime ya da bu konuda uzman bir kişiye ulaşarak bilgi alıp o antibiyotikleri de kullanabiliriz.

Ahmet Emre Kütükçü
Veteriner hekim