5825

Kalp damar tıkanıklığı nasıl tespit edilir?

Kalp damar tıkanıklığından şüphe ettiğimiz bir hastada ilk yapacağımız test kalp elektrokardiyografisidir. Kalp elektrokardiyografisi hastanın sırt üstü yatar pozisyonda çekilen kalbin elektriksel ünitesinin tespit edildiği bir testtir. Bu test tek nüsha bir kağıt olarak elimizde bulunur. Bu EKG'de bize kalbin bir ritim bozukluğu var mı, bir damar tıkanıklığı var mı veya kalpte bir kas kalınlaşması var mı bu tarz bulgular bulunabilir. 

İkinci test ise kalbin ekokardiyografisidir. Yani kalp ultrasonudur. Kalp ultrasonunda kalp kapaklarında herhangi bir daralma var mı, kaçak var mı, kalp kaslarında damar tıkanıklığına bağlı bir kasılma kusuru var mı bu tarz bilgiler bize vermektedir. Aynı zamanda kalp kaslarında kalınlaşma var mı bu tarz bilgiler bize vermektedir. Aynı zamanda kalp kaslarında kalınlaşma var mı bu tarz bir bilgiyi de bize vermektedir. 

Üçüncü test ise efor testidir. Efor testi aslında EKG'ye benzer bir testtir. Tek farkı EKG de sırtüstü yatarken çekilen bir test olmasına rağmen, efor testinde ise hastayı kalbini zorlayarak bir efor sarfettirerek yapılan bir test olur. Yani hastanın istirahatta EKG'ye damar tıkanıklığı bulguları yansımıyorsa hastayı eforla zorlayarak, kalbini de zorlayarak EKG de damar tıkanıklığı bulguları var mı diye bakarız. Yani hastayı kısacası koşu bandında koştururuz kalbini zorlarız ve zorlarken EKG'sini çekeriz ve bu çekim sırasında damar tıkanıklığı bulguları varsa ortaya çıkacaktır.

Dördüncü bir test ise efor testi yaptığımız bir hastada damar tıkanıklığı bulguları tam olarak ortaya çıkmamışsa veya hasta efor testi yaptıramıyorsa o zaman sintigrafi testini yapabilmekteyiz. Kalp sintigrafisi de farklı bir yöntemle yapılır yani efor testi yapılır hastaya ama damardan bir ilaç verilir. Verdiğimiz bu ilacın kalpte tutumuna bakarız. Eğer kalbin her tarafında eşit tutuluyorsa bu ilaç bir damar tıkanıklığı bulgusu yok diyebiliriz. Ama bazı bölgelerinde az tutuluyorsa o bölgeyi besleyen damarda bir tıkanıklık şüphesi var deriz.

Ama kesin olarak bu damar tıkanıklığı var diyebilmemiz için hastaya kalp anjiyografisi yapmak gerekiyor. Yani bu testlerin sonucunda damar tıkanıklığı şüphesi oldukça fazlaysa hastaya anjiyo öneriyoruz. Kalp anjiyonun sonucunda kesin olarak damar tıkanıklığı var veya yok, nerede damar tıkanıklığı var, hangi bölgelerde var ve tedavi için ne yapmak gerekiyor. Bu tarz konularda bilgi sahibi oluyoruz.

Murat Şener
Kardiyoloji Uzmanı