1859

Bitkisel ilaçlar masum mu?

Bitkisel kaynaklı ilaçlar... Doğal ilaçlar... İşte hastalara ilaç veriyoruz; "Hocam bitkiseli yok mu?" Yani gerçekten ciddi bir soru olarak geliyor artık. Ya da "Bunun doğalı yok mu?"Yani çoğunlukla cevabımız "Yok" ama şimdi bitkisel demek ya da doğal demek ne kadar masumiyeti ifade ediyor? Mesela yılan zehri doğaldır; mantar, hani o öldürüyor ya köylüler topluyor yiyor, doğaldır. Ne bileyim en basitinden sigara... Çok doğaldır yani bitkiseldir. Tütün denilen toprakta yetişen yeşil yeşil yaprakları olan bitkiden elde edilir. Eroin doğaldır bakarsanız. Yani kaynak doğaldır tabii ki işleniyor bunlar. Eee, size verilen ilaç da işleniyor. Bitkisel deyip de bitkiyi çiğnemiyorsunuz ki sonuçta işlenmiş şekilde alıyorsunuz. Ne kadar masumdur? Masum değildir. Yani bitkilerin masum olduğudiye bir şey yoktur. Öyle bir şey yoktur.

Bitkiler gerçekten çok ciddi güçlü zararlı etkilere sahip olabilirler. Ha bütün bitkiler demiyorum tabii ki. Olabilirler. Bilmediğiniz bitkilerden bahsediyorum. İşte her yıl moda olarak bilmem ne bilmem ne bitkisi çıkıyor, kökü çıkıyor, sapı çıkıyor. Yaprağı çıkıyor. Bilmiyoruz ki, o yılın modası bitki. Ne zamandan beri vardır, kullanılıyordur üstünde yazıyor yüzyıllardır. Nerden biliyoruz yazan her şeye inanmak zorunda mıyız? Hiç aradınız mı yani ha orda öyle yazıyor peki orada yazan doğru mu? Onu bilmiyoruz ki herkes önüne gelen her şeyi yazıyor. Bitkiler çok güçlü olabilirler, etkileri de çok güçlü olabilir. Hayatınızı tehdit edebilir. Bitki zehirlenmesinden ölen veya işte bitki vücudunuza değiyor kabarıyorsunuz vesaire gibi bir sürü zararı olabilir. Bir de bitkiler vücudumuzda daha çok iki sistemi hedef alır, birincisi sinir sistemi ikincisi kalp ve dolaşım sistemi. Yani ya direkt kalp ve kan damarları üzerinden etkili olurlar ya da beyin. Zaten bu yüzden eroin, marijuana, kokain, sigara... Hepsi bunların bitkisel kaynaklı sinir sistemine üzerine etkiler. Öldürüyor mu? Evet öldürüyor. Bazen bitkiler tek başlarına yararlı olabilirler gerçekten yani şeyin ben kesinlikle itiraz etmiyorum bitkilerin yararlı olduğuna çok yararlı gerçekten yerinde kullanıldığı zaman çok faydalı bitkilerimiz var. En basitinden ıhlamur, adaçayı,papatya çayı. Rahatlatıyor mu? Tabii ki rahatlatıyor. Ama ne yapmamız lazım? Her bitkiyi mümkünse tek başına kullanmamız lazım. Ve mümkünse taze yani kurutulmuşu çay mı yaptık hemen içelim bekletmeyelim. 

Ne zaman tehlike ortaya çıkıyor? Karıştırdığınız zaman. Kadınlar çok iyi bilecekler ev hanımları,temizlik meraklıları özellikle. Çamaşır suyunu kullanırız yerinde çok güzel etkileri var. Tuz ruhunu kullanırız yerinde çok güzel etkileri var. Ama bu ikisini birleştirdiğimiz zaman ne oluyor, hastanelik oluyoruz. Niye? Siyanürün benzeri bir gaz ortaya çıkıyor. E şimdi ikisi ayrı ayrı çok güzel, ikisini birleştirdik daha mı güzel oldu? Hayır. Yani bu örneği veriyorum bitkileri karıştırmayın diye veriyorum. Lütfen karıştırmayın her bitki kendisine özel güzelliğini tek başına gösterir. Bir başkasıyla bir araya geldiğinde daha iyi olacağına dair hiçbir yapılmışçalışma yoktur. Çok böyle ufak tefek küçük yayınlar ya da şeyler olabilir ama A kanıtı yayın dediğimiz gerçekten büyük kesimler üzerinde kontrol edilmiş bir yayın böyle bir şey yok. Ayrıca bunları ayrı ayrı değil de birlikte aldığınızda daha mı iyi yapıyorsunuz hayır. Önümüzde bir sürü yaşam var, bilmem kaç gün yaşayacağız e bir gün ıhlamur için,bir gün kiraz sapı için,bir gün adaçayı için yani niye hepsini beraber kullanıyoruz yok böyle bir şey. Bitkisi deyip size hani hiçbir zararı yokmuş gibi lanse edilen birilaç olduğunda lütfen bir kere daha düşünün. Çünkü doktorun size yazmış olduğu ilaç içinde ne olduğu ne kadar olduğu ve hangi etkileri yan etkileri olduğu çok uzun araştırma süreçlerinden geçmiş ilaçlardır. Ama siz bir bitki ekstresi aldığınız zaman içinde ne olduğunu ve ne kadar olduğunu bilemezsiniz çünkü bir bitki ekstresi içerisinde yüzlerce aktif madde olabilir. Ve tereden örnek vereceğim hani herkesin çok kolay anlayabileceği gibi tere vardır ağzınızı yakar tere vardır su gibi hiçbir tadı yoktur. Nedengüneşe toprağa suya yanında yetişen bitkiye göre değişir içeriği.O yüzden bitki ekstresinin içinde neyin olduğunu ne kadar olduğunu bilmeden alamazsınız çünkü bazı aktif maddeler çok düşük dozlarda çok ciddi etkiler gösterebilir. Bence bir hastalığınız varsa hedefe yönelik tek bir maddeyi almak en doğrusudur. Mümkünse hiçbir şey kullanmayın en güzeli odur ama kullanmanız gerektiği yerde kullanmamak da zararlıdır. O zaman da en iyi bilineni kullanmanızı tavsiye ederim.

Burcu Örmeci
Nörolog