3709

Beyin kanamasının belirtileri nelerdir?

Başı ağrıyan birisi, özellikle de ağrı biraz hızlı yükselmişse, beyin kanaması korkusu sarıyor artık insanları. Peki neden?

Artık görsel yayın, yazılı basın vs. çok arttığı için gördüğümüz herşeyin bizde olabileceği olasılığını düşünmeye başladık. Beyin kanamasının bulguları nelerdir? Ne zaman beyin kanaması olduğundan şüphe etmeliyiz?  

Aslında çok korkacağınız birşey değil. Beyniniz kanadığı zaman sizin düşünmeniz gerekmiyor. Beyin kanaması akut, yani çok hızlı gerçekleşen bir olaydır ve sizde ani bir probleme neden olur. Bu problem o kadar anidir ki, sizin düşünüp acaba bu beyin kanaması mıdır değil midir diyecek vaktiniz olmaz. Apar topar zaten siz hiç düşünmeye gerek kalmadan acil yolunu tutmuşsunuzdur.  Acildeki doktorun soracağı sorular vardır bu konuda, beyin kanaması mı değil mi, ne kadar ani gelişti, daha önceden bir şikayeti var mıydı vs. gibi. Daha önceden hiçbir şikayeti yoksa beyin kanaması olasılığı içindir. Diyelim ki şeker hastası, daha önceden biliyor, insülin kullanıyor; pekala bu, insülin biraz fazla kaçmış olduğundan da bir bayılma olabilir. 

Beyin kanamalarında poliklinik hemen hemen hiç yoktur. Beyin kanamalarının tanısı acilde konulur. Bir hasta polikliniğe gelmişse %99.9 beyin kanaması gibi bir ihtimali yoktur. Acaba beynim mi kanadı diye düşünüyorsanız boşuna düşünmeyin. İstisna koymak lazım ama burada asıl bahsettiğim, bu konuda endişelenen genç ve orta yaş kesim, onlarda risk yok. Ama, yaşlı insanlar var; 65-70 yaştan sonra doğal bir fizyolojik gelişim beynin küçülmesine neden oluyor. Beyin küçüldüğü zaman kafatası ile beyin arasında köprü toplardamarları denilen damarlar var. Beyin büyürken o damarlar serbest, gevşek. Ama beyin küçüldüğü zaman gergin oluyor.Kafa travması, düşme, kafayı bir yere çarpma, araç içinde ani frene maruz kalma, kafanın hızlı gidip gelmesi gibi. Köprü venleri gergin olduğu için yırtılabiliyor, çatlayabiliyor. Ven, dediğimiz toplardamar. İçindeki basınç çok düşük olduğu için sızmaya başlıyor. Bu sızma mütemadiyen sıza, sıza, sıza bir kan birikimine neden oluyor. 

Kafa içindeki hacim sabit. Kafatasımız çok sert. Bu sabit hacim içinde ekstra bir kanın varlığı tabii ki daha sonra sıkışma yaptığı için, bulgulara neden oluyor. Baş ağrısı daha çok geri planda yaşlılarda, daha çok unutkanlık, denge bozuklukları ve idrar kaçırma. Bu üçü, kafa içinde sızmaya bağlı kan toplanmasının bulgularıdır. Yaşlı hastalarda eğer kafa çarpması gibi bir durum varsa, bizler belli bir süre sonra tekrar beyin görüntüleme isteriz, kanamayı erken saptamak için. Dikkat edin, erken saptamak için. Yani, hastada klinik oluşturmadan saptarız biz genelde kanamayı. Söyleyemeyeceğim kadar küçük bir olasılıktır, daha önce baş ağrısının herhangi bir tetkikle veya poliklinikten konuşarak tanısının konması. Yaşlı hastalarda, anlattığım bu durumda bile biz kanama daha semptom vermeden, yani şikayet ortaya çıkarmadan önce tanırız. Uygun zamanda uygun tetkikleri yaparak. Yani, beyin kanaması olduğundan şüphe etmeyin genelde. Başka şeyler, hayat kalitenizin bozulması haline bağlı. 

Yine bir, doktorunuza başvurun. O size gerekli açıklamayı yapacaktır. 

Burcu Örmeci
Nörolog