2480

Baş ağrısı ciddi bir problemin nedeni midir?

Başağrısı polikliniklerimizde hastalarımızdan en çok duyduğumuz şikayetlerimizden biri. Tabii ki genel olarak da bu başağrısı ciddi bir problemin nedeni midir diye hastalar merak ediyorlar. Bugüne kadar hep Türk filmlerinde her başı ağrıyanın beyninde tümör öğretisiyle büyüdük. Ciddi birşey derken ilk aklımıza gelen herkesin ciddi birşey düşünürseniz bulacaksınız beynimde tümör mü var acaba?

Çalışmalarda bizler biliyoruz ki, bir baş ağrısı kişisinde tümör mü var olasılığı yüzde 1'den daha düşüktür. Bu da şu demektir; başı ağrıyan yüz kişiden doksan dokuzu beyninde herhangi bir sorunu olmayan kişidir. Bunların içinde yaklaşık 7-8 oranında  diğer nedenlere bağlı baş ağrısı. Yani, bir nedene bağlı olmaksızın olan başağrılarıdır. Mesela diş hastalığı, dişinde apsesi olan bir insanında başı ağrıyabilir ya da çene ekleminde problem olan kişi ki, günümüzde çok sıktır diş sıkma. Artık İstanbul'da ve diğer büyük şehirlerde yaşayan, ayrıca küçük şehirlerde yaşayan insanlarda bile  stres zaten günümüzde artık hava gibi güneş gibi su gibi yaşamımızın bir parçası oldu. Doğal olarak diş sıkma oranları da çok artmış durumda. Bunlara diş hekimleri dişlerinize bakıp çok kolay tanı koyabiliyorlar.

Tedavi edilemeyen kronik sinüzitler, ense kaslarındaki sertleşme özellikle masa başı oturan bankacılar, öğretmenler yoğun çalışan öğrenciler veya memurlar sürekli masa başında oturup önümüze bakmak zorunda kaldığımız bir işimiz varsa boyun kaslarımız sertleşiyor ve buna bağlı baş ağrıları tetiklenebiliyor. Ama bütün bu nedenleri topladığınızda yine de başağrılarında tüm olasılıkların yüzde 10'undan daha fazla değil. Yani sizin başınız ağrıyorsa yüzde 90 hiçbir nedeni olmaksızın başınız ağrıyordur. 

Madem hiçbir nedeni yok, niye baş ağrısın bir insanın? Soru çok mantıklı geliyor. Ama beynimizdeki yapılar öyle hiçbir neden yokken, yokken derken saptayamadığımızdan bir neden yok. Tabi ki bir neden var. Beynimizin içinde bazı olaylar oluyor. İşte kimyasallar salgılanıyor, bazı gerilimler oluyor. Damar içindeki basınçlar değişiyor.

Hava basıncı bile başağrısını etkiliyor. Çünkü neden? Bir iç basıncımız var. Kalbimizin her kanı pompaladığında o kan basıncının oluşturduğu bir basınç. Bu basınç normalde atmosfer basıncıyla çok dengeli ve bizde gayet normal normal yaşantımıza devam ediyoruz. Ama dışardaki basınç azaldığında alçak basınçlardaki havaların ısındığı işte lodos gibi rüzgarlarda daha sık görülür veya hava değişimi, yükselti değişimi yaptınız. Uçakla uçtunuz yaşadığınız şehirden çok daha yükseltisi farklı bir yere gittiniz. Orada dış basıncınız iç basıncınızdan bir miktar değiştiğinde iç basıncınızın artışıyla birlikte başağrısı tetikleniyor. Bu da nedenlerin içinde. Biz bunu filimlerle tahlillerle gösterebiliyor muyuz? Hayır. Elbetteki bir problemi var ama bu çevresel faktör dediğimiz veya ruhsal durumunuz canınız çok sıkkın olduğunuzda uyku düzeniniz çok azaldığında veya uyuyamadığınızda veya fazla uyuduğunuzda olabilir. Bu bazen depresyonun göstergesi olabilir. Bazen fiziksel olarak aşırı yorgun olabilirsiniz.

Sonuç olarak başınız ağrıyorsa yüzde 90'dan büyük bir ihtimalle hayatınızı tehdit eden bir probleminiz yoktur. Ama daha büyük bir problem hayatınızın kalitesini tehdit ediyordur. Baş ağrılarınızın sıklığı çok fazlaysa bir nöroloji doktoruna görünün. Ağrılarınızın sıklığı azalsın sizin de hayatınızın kalitesi artsın. 

Burcu Örmeci
Nörolog