İnternet sitesi erişim engellemeleri neden yapılır?
Kanunen bir internet sitesi tamamen veya url şeklinde yani sitenin belli bir bölümü erişime engellenebilir. Bunun için hangi hallerde hangi suçlar oluştuğu takdirde erişime engellenebileceği 5651 sayılı kanunda yer alır. Bu durumda hangi mahkemeler engelleyebilir?
Sulh ceza mahkemelerinin engelleyebileceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda özel hayatın gizliliği ihlali, çocukların cinsel istismari, müstehcenlik gibi suçlar oluştuğunda da telekomünikasyon iletişim başkanlığının erişime engelleme yetkisi olduğunu hatırlatmak gerekir. Bir site erişime engellendiğinde ilk olarak burada görülmesi gereken mahkeme kararının bulunduğu, verildiği mahkemenin adı, mahkeme kararının numarası ve dosya numarası yazılır.
Eğer site sahibi bu sitenin hukuka aykırı bir şekilde erişime engellendiğini düşünüyorsa bu mahkeme kararını doğrudan hak sahibi olarak itirazda bulunabilir. Pek çok kararda eğer hukuka aykırı içerik yayından kaldırılırsa tekrardan sitenin erişime açılabileceği yazar. Bunun somut olarak değişebileceğini söyleyebiliriz. Eğer bir suç oluşmuşsa sitenin erişimi kaldırılmışsa bazen açılmayabilir. Fakat hukuka aykırı bir içerikse ve içerik kaldırıldığında sitenin erişime engelinin kaldırıldığına tanık olabiliriz. Öncelikle mahkeme kararını beklemek gerekir. Siteniz üzerinde Mahkeme kararının numarası yayınlanmışsa ki engellemeye karar veren mahkeme kararı mutlaka yazmak durumundadır. Bu durumda oraya itiraz edilebilir.