Bilişim suçlarıyla ilgili davalara hangi mahkemeler bakar?
Bilişim suçlarına bakacak mahkemeler suçun ağırlığına ve niteliğine göre değişir. Bunlar asli ceza mahkemeleri veya ağır ceza mahkemeleridir. Örneğin, izinsiz bir sisteme girmek orada kalmak, verileri değiştirmek, bu türde bilişim suçları oluşmuşsa veya bilişim sistemleri kullanılarak hakaret, tehdit, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlar oluşmuşsa bu durumda yine asli ceza ve ağır ceza mahkemelerine gidilir.
Suçun niteliğine göre bu durum değişir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, bizim hukuk sistemimizde doğrudan ceza mahkemesine başvuru yapılamaz. Öncelikle Emniyet veya Savcılığa giderek şikayette bulunulur. Ardından savcılık makamı eğer dava açılmasına karar verirse bu durumda Ceza Mahkemelerine davalar yönlendirilir ve sonrasında da yargılama mahkemede yapılır. Mahkemeden şayet erişim engelleme kararı talep edilecekse bu durumda sadece bakmaya yetkili olan mahkemeler sulh ceza hakimlikleridir.
Sulh ceza hakimlikleri bu erişimi engelleme taleplerini 24 saat 48 saat gibi kısa sürelerle bunlar kanunda yazılan sürelerdir, bu sürelerde karara bağlar. Duruşmasız olarak görür. Bunun dışında eğer bir bilişim suçu sebebiyle de maddi veya manevi tazminat talebinde bulunacaksanız mutlaka öncelikle hukuk mahkemesine gidilmesi gerekir.