4558

Radyasyon kaynakları arasında en tehlikelisi hangisidir?

Yazın güneşe çıkarsınız zararını hissettiğiniz anda içeri kaçarsınız ve o etki güneşin zararlı etkisi içeri girdiğiniz kapalı ortamda geçer. Bunu herkes bilir. Bütün elektromanyetik cihazların radyomanyetik etkisi var. Mesela traş makinasının radyasyon seviyesi insanı rahatsız eder ama onu günde 24 saatte 5 dakika kullanıyorsunuz.

Diyelim ki, fırını günde 5-10 dakika kullanıyorsunuz ve günün geri kalan zamanında bu vücudun doğal savunum mekanizması o radyasyon etkilerini atarak insanlar normal hale geliyor. Fakat cep telefonlarını maalesef insanlar 24 saat devamlı kullandıkları için vücuda kendisinin o zararları atmasına zaman vermiyoruz. Bundan dolayı en tehlikelisidir. Ve devamlı olarak artan oranda kullanılıyor.

Cep telefonları maalesef standardın üzerinde radyasyon yapıyor. 2G’leri demiyorum, 3G, 4G, 5G ler standardın üzerindeler. Burada hile yapmayalım, cep telefonu kullanırken onun sağ değerlerini yani radyasyon seviyelerini kafada kullandığımız için kafada kıyas etmemiz lazım, bütün vücuda kıyas ettiğimiz zaman zararsız görülüyor.

Cep telefonlarının ayrıca gittikçe artarak toplumda insanlar arasında yer alması devamlı ortamı hazır bulmasına neden oluyor. Buna bir örnek verelim. Siz veya herhangi biri benzin kokan bir ortamda çalışmak ister mi? Veya kaynak yapılan bir ortamda çalışmak ister mi? Elektromanyetik radyasyonda aynı bunlar gibi 2G sınıfındalar yani aynı sınıftalar ve arkadaşlar. İnsanı kanser yapma açısından aynı gruptalar. Dolayısıyla ötekilerin zararlarını görebiliyorsak bunu göremediğimiz için etkileri uzun vadede ortaya çıkıyor.

Elektromanyetikleri göremezsiniz, hissedemezsiniz, koklayamazsınız, farkedemezsiniz ama uzun vadede ortaya çıktığı zaman geriye dönüşü olmayan bir yola girmiş oluyorsunuz. Bu da çok riskli diğerlerinin de ayrıca ısısal etki olmuyor. Bu ısısal etki oluşturuyor ve etkileri hale daha kesinleşmiş değil. İnsanlar bunun üzerine milyarlarca dolarlık araştırmalar yapmaktadırlar.

Selim Şeker
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi