1972

Cep telefonunun zararlarından nasıl korunabiliriz?

Cep telefonu modern çağın en önemli cihazlarından birisidir. Cep telefonu kullanırken elinizde numaralı tuşlarken karşı taraf cevap verdiği zaman, karşı taraf cevap verip alo dedikten sonra kulağınıza götüreceksiniz veya başparmağınızı cep telefonla kulağınız arasında dursun ve yapıştırmayacaksınız.

Mümkün olduğu kadar az konuşacaksınız. Mümkün olduğu kadar kısa konuşmalarda ve kapsama alanını sınırlı yani oradaki göstergelerde yani cep telefonu zor bağlanan noktalarda konuşmayacaksınız. Çünkü orada artık cep telefonu maksimum güç en fazla güç yayarak iletişim sağlamaya çalışıyor. Orada çok riskli radyasyon seviyesi artıyor. Bu şuna benziyor, mesela ben sizi görmesem isminizle çağırırım yüksek sesle nerede olduğunuzu bilmeden. Ama sizi görünce ses tonumu alçartırım. Cep telefonu da buna benzer teknolojisi var. Aradığınız kişiyi bilmediğiniz için ilk başta çok fazla radyasyon yayar. Sonra azaltıyor ve standardın çok altına indiriliyor.

Ayrıca mümkünse tek mesaj yazın. Elinizde normal telefon varken normal telefon kullanın. Gece olunca,   gece uyurken mesela yatak odasına cep telefonu hiçbir şey olmaması lazım.

Çocuklara cep telefonunu buluğ çağına ermeden vermemek lazım. Çocuğa şunu söyleyin ben sizin bluga ermeden sigara içmenizi istemiyorum ve bu kötü bir şey değil, cep telefonu kullanmanızı da istemiyorum. Bunların hepsi tamamen çocuğun biyolojik yapısıyla ilgili bir önlemi almamız lazım. Anne ve babanın sorumluluğu bunlarla da sınırlı yoksa çocuğun eline verip, çocuğu başbaşa bırakmak çocuğu riske atmaktır.

Çocukların cep telefonu reklamlarında kullanılmaması lazım. Sinyal aktarmalarında veya başkalarının cep telefonu kullanımında orada bulunmamaları lazımdır. Şöyle düşünün, bir otobüstesiniz otobüste 20 kişi var, 20 tane sigara içen adam şimdi siz orada rahatsız olmaz mısınız? 20 adam sigara içmiyor 20 adam telefon kullanıyor her biri 1 watt olsa 20 watt o güç dışarı çıkamıyor. Metal gücün dışarı çıkmasını önlediği için kafesin içindesiniz. Kapalı yerlerde cep telefonu kullanmayınız.

Selim Şeker
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi