Londra | Kültür Gezginlerinin Cenneti
İngiltere'nin başkenti Londra'ya gelen turist sayısı yılda 20 milyona yaklaşıyor ve Londra dünya sıralamasında birinci sıradaki yerini koruyor: "Londra neden kültür gezginlerinin cenneti?" diye soracak olursanız yanıtlamak çok zor değil: Kentte çok sayıda kamu ve özel müze, saray, dinsel yapı, sanat galerisi, koleksiyon var ki gezginleri şaşırtıyor. Bunların dışında yıllardan beri sahnelenen ünlü opera, bale ve müzikaller, dans gösterileri ile klasik müzik konserleri de söz etmeye değer.
Londra'ya son gidişimde uçaktaki koltuk komşum Londra'da bir kaç aylığına torununa bakacağını söyledi. Sonra söz nereden geldiyse Madame Tussaud'nun balmumundan yapılan ünlülerin birebir heykellerinin bulunduğu müzeye geldi. Gitmediğimi söyleyemedim. Nedenini anlatmak çok zordu. Oysa Türkiye'den ve dünyanın neresinden gelirlerse gelsin turistlerin Madame Tussaud Müzesine gitmek olmazsa olmazların başındadır. Oysa, Londra gerçekten bir müze cenneti gibidir. Madame Tussaud'dan önemli ne müzeler var. Tarih, bilim, doğa, siyaset, sanat, askerlik, müzik, sanat, spor ve bunların alt başlıkları olan pek çok konuda müze kültür gezginlerini bekliyor. Bunların yanı sıra pek çok ünlünün adını taşıyan müzeler de cabası.
Bu yazı dizisinde önemli müzelerden bazılarından söz edeceğim. Bence British Museum mutlaka görülmesi gereken müzelerin en önde geleni. Önceleri British Müseum'da sergilenen bilim tarihi ile ilgili eserler ile doğa tarihi ile ilgili olanlar için ayrı müzeler oluşturulmuştur: Bunlar, Science Museum (Bilim Müzesi) ile Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi) adlarını taşırlar. National Gallery ile Victoria and Albert Museum diğer önemli müzelerden bazılarıdır.
BRITISH MUSEUM.1753'de kurulan Müze dünyanın ilk müzesi diye tanımlanıyor. British Museum, Paris Louvre ve St. Ptersburg Hermitaj Müzelerinde olduğu gibi hanedanların kolleksiyonları üzerine geliştirilmiş bir müze değil. Müzenin en eski ulusal, kamusal ve seküler müze olduğu da vurgulanıyor. Giriş ücreti yok. Müze hergün 10:00-17:30, Cuma günleri ise 10:00-20:30 saatlerinde ziyarete açık. Müze, nasıl ayakta kalabiliyor? İrili ufaklı gelir kaynakları var. Hemen tüm ziyaretçiler müzeyi gezmek için1£ değerinde gezi haritası satın alıyor. Müzenin "Visitor's Guide" başlıklı rehber kitabında rehbersiz 15 değişik müze gezi önerisi yer alıyor.
'Collections Shop'da Müze Yayınevi'nin kitapları ile Müzede sergilenen konularda ileri okumaları içeren kitaplar ile koleksiyon niteliği taşıyabilecek kaliteli hediyelikler de var. Kitapçı dükkanında ise daha ucuz kitaplar ve ucuz hediyelikler bulunuyor. Atıştırmalık alabileceğiniz bir kaç kafe ile kaliteli bir alakart restoranı da unutmamak gerekir. Ama esas gelir kaynakları arasında çeşitli sergi, eğitim ve etkinlikler var. Bu tür etkinliklerden üye (ya da abone)ler indirimli olarak yararlanabiliyorlar.
BRITISH MUSEUM DA BİZİ İLGİLENDİREN NELER VAR?
Onsekizinci yüzyıldan başlayarak günümüze kadar ülkemizden gerek yasa dışı gerekse başka türlü yöntemlerle yurt dışına götürülen değerli tarihi eserlerimizin önemli bir kısmı British Museum'da sergileniyor. Bunların bazılarını özetleyellim: Anatolia and Urartu (Anadolu ve Urartu) eserleri MÖ 7000 ile 300 arasındaki dönemi kapsıyor. (54. salon)
15. Salonda Likya buluntuları var. 21 ve 22. salonlarda Antik Dünya'nın 7 harikasından ikisinden (Bodrum'daki Halikarnas Mozelesi ile Efes'teki Artemis tapınağından) getirilen eserler sergileniyor. 1840'ta Fethiye yakınlarındaki Ksantos'ta İngiliz Fellows'un bulup Londra'ya kaçırdıklarından biri olan buluntularından biri olan Nereidler Anıtı 17. salonda sergilenmektedir.