Discus balıklarının karakteristik özellikleri neledir?
Discus balıkları en pahalı tatlı su balıklarından birisidir. Bunun nedeni hem üretiminin zor olması hem de bakımının beslenmesinin oldukça meşakkatli olmasından kaynaklıdır. Discus balıkları Amazon nehrinde sıcaklığı 28-30 derece arasında gelen kollarda ve düşük PH'larda yaşamaktadırlar. Akvaryumlarına da bu su şartları sağlanmalıdır.
Discus balıklarının üretilmesi zor olduğu kadar çok eğlenceli bir süreçtir. Düz bir yüzeye önce dişi yumurtlar ardından erkek döller, sonra ikisi beraberce sıra sıra, kimi zaman beraber yumurtaları havalandırarak korurlar. Yumurtalar çıktıktan sonra anne ve babanın üzerinde gezmeye başlarlar. Bu küçük larvalar balıkların zengin mukozasından salgılanan sütle yaklaşık demir para 1 TL.’lik boyutuna gelene kadar anne ve babalarını emerler. Bu görsel şöleni görmek ne yazık ki pek çok hobiciye görmek nasip olmaz.
Discus balıklarının üretilmesi bir hayli zordur. Biraz yaşatmak mümkün olsa da su değerleri çok dikkatli şekilde ayarlanmadığı taktirde yumurtalar çıkmamaktadır. Özellikle suyun iletkenlik dediğimiz değerinin 200 hatta mümkünse 100’ün altında olması yani suda çözülen tuz miktarının ve diğer elementlerin miktarının oldukça az olması gerekmektedir. Zira Amazon nehri çok fazla saf suyla yani doğrudan yağmurla beslenen safa çok yakın bir suya sahiptir. Bu balıklara o suyun hem yaşaması hem de üretilmesi için sağlanması gerekmektedir. Yeterli tecrübeye sahip olmadan discus balığı beslenmemelidir. Discus balığını beslemeden önce aynı bölgede yaşayan kardinal tetra, lavireze, L tipi vatozlar beslenerek bu bölgede yaşayan balıklara ait suyun sağlanmaya çalışıp, bu balıklar başarıyla bu şartlarda beslendikten sonra discus balığına geçiş yapılmalıdır. Yeterli tecrübeye sahip olmayan objelerin beslediği discus balıkları gözlemlerimize göre eninde sonunda özellikle zayıflayarak iskeletleri görünerek ölmektedirler. Lütfen bu balıkları yeterli tecrübeye sahip olmadan almayınız.