Nörolojik hastalıklarda fizik tedavi yöntemleri nelerdir?
Nörolojik hastalıklard,a en sık inme fizik tedavi rehabilitasyonu tedavi edilmektedir. Daha sonra da omurilik yaralanmaları gelmektedir. İnme beynin bir yarısının çalışmaması sonucu diğer örneğin sağ beyinse sol tarafta kolda ve bacakta kuvvetsizlik gelişmesi durumudur, buna inme denir veya tam tersi olabilir sol beyin çalışmaz ise veya orada bir hasar olursa sağ kol ve bacak çalışmaz. Genellikle hastada konuşma bozukluğu olur. Bunun ilk dönemlerinde hastaların bir şok içinde olması söz konusudur. Bu durumlar azaldıktan sonra ilk durum normale döndükten sonra nörolojik olarak kalp açısından normal duruma gelmeye başlayınca yavaş yavaş hareketlerine başlanır.
Kol ve bacak hareketlenmeyi unutmasın diye öncelikle yatağında bir takım kolay egzersizlerle hasta çalıştırmaya başlanır. Bütün eklemleri yapabildiği hareketleri onun yapmasını sağlayarak ve ona yardım ederek, yapamadıklarını biz yaptırarak öncelikle hareket tedavisi başlar. Daha sonra da kuvvetlendirme tedavileri başlar. Burada birtakım cihazlarda kullanılır. Elektrik akımıyla o dokular uyarılarak kaslar uyarılarak çalışmasını yardım edilir. Daha sonra bir takım cihazlarla yürütme amaçlanır.
Hastanın duruma hafif ise çok rahat bunlarla yürüme aşamasına gelir. Parkinson gibi bir takım denge bozukluğu da içeren hastalıklarda da tabii ki bu kronik bir hastalık olduğu için haftada 1-2 gün kliniğe gelerek veya evinde egzersiz çalışmaları veya denge çalışmaları yapması gerekir. Bu tedavilerde konuşma terapilerini de eklemek ve hastayla bir psikolojik ve sosyal yaklaşımda gerçekleştirmek tedaviyi bütünler.