5901

Bizi Nereye Götürüyorsun?

Pokemon Go, Nintendo Gameboy'lar üzerinde oynanan Pokemon oyunlarının, Android ve iOS için geliştirilmiş gerçeklik oyunu. Piyasaya sürüldüğü günden beri IOS ve Android marketin en çok indirilen uygulamaları arasında yer almaktadır. Niantic tarafından geliştirilen ve The Pokémon Company tarafından yayımlanan, iOS ve Android tabanlı artırılmış Pokemon Go oyunu, yakınlarda Pokemon tespit edildiğinde Bluetooth bağlantısı ile kullanıcılara uyarı vermektedir. Yakında Pokemon Go Plus isimli giyilebilir teknoloji ürünün de çıkacağı beklenmektedir. Pokemon Go ile birlikte kullanıcılar, akıllı cihazları ile gerçek dünyada Pokemon karakterlerini yakalayabilir, birbirleri ile savaştırabilir ve birbirleri arasında ticaretini yapabileceklerdir. Artırılmış gerçeklik ile Pokemon Go oyunu Nintendo ekibinden Satoru Iwata ve The Pokemon Company ekibinden Tsunekazu Ishihara fikri olarak ortaya çıktı.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile, sanal dünyayı gerçek hayatla birleştiren bu oyunu yüklediğinizde, akıllı telefonunuzun konum bilgisini ve kamerasını kullanarak pokemon karakterlerini gerçek hayatla bütünleştirerek, sizi pokemon karakterlerinin en çok yaşadığı alana götürüyor. İlk başlarda bu oyunun, şehir yaşamında hareketsiz kalan insanları yürümeye teşvik etmek için çıkarıldığı söylense de artık iş, spordan çıkıp bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.

Daha çok pokemon yakalamak isteyen her yaştaki insanlar, ‘yakınlarda pokemon var’ uyarısı üstüne neredeyse kilometrelerce yürümekte ve hiç bilmedikleri yerlere gitmektedirler.

Japon oyun devi Nintendo oyunu  ABD'de CIA için istihbarat araştırmaları yapan Niantic adlı firmaya yaptırdı. Bu da bir çok söylentiye malzeme oldu. CIA'in oyunu ajanlık için kullandığı, CIA'in insanları bu oyun ile istediği bölgeye gönderdiği iddalar arasında.  Çünkü oyun sunuculara kamera, konum ve ses kaydı iletiyor. Belki bu büyük bir iddia olabilir ama ülkemizde de buna benzer iddialar çoğalmış durumda. Oyunda yer alan yemleme tekniği ile  (‘Lure’ atmak) insanların çıkmaz sokaklara soygun amaçlı çekildiği bu iddialar arasında.