Türkiye’de Caretta Caretta Olmak
Akdeniz sahillerimiz bugünlerde Caretta Caretta nöbetinde. Bir çok kıyıda Caretta’lar kumsallara yumurtalarını bıraktılar. Yıllardır bu kıyıları mesken tutan Caretta’lar (Sini kaplumbağaları) nesillerini sürdürebilmek için sadece huzur istiyorlar.
Sini kaplumbağalarının yaklaşık 100 milyon yıldan fazladır dünyada yaşadıkları tahmin edilmektedir. Yüzyıllar önce karada yaşayan bu hayvan, evrimini sürdürdükçe denizde yaşamaya başlamış buna bağlı olarak da vücut şekilleri değişmiş, ayakları yüzmeye daha elverişli hale gelmiştir. Neredeyse 20 saat aralıksız yüzebilen Caretta’lar yumurtlamak için yüzlerce mil gidebiliyorlar.
Uzun mesafelere göç eden Caretta Caretta'ların yön bulma duyguları uzun yıllardan beri araştırılmaktadır. Deniz kaplumbağalarının, dünyanın manyetik alanının açı ve yoğunluğunu bulabildiğini tahmin ediliyor. Böylece gitmek istedikleri yerin enlem ve boylamlarını bulup yönlerini belirleyebildikleri sanılıyor.
Sadece nefes almak için yüzeye çıkan Caretta’ların bu kadar uzun göç etmelerinin nedeni yumurtlamak için güvenli kumsalları aramak. Genellikle kendi doğdukları kumsalları aradıkları düşünülmekte.
Nesillerini korumuk için bu kadar zahmeti göze alan Caretta Caretta’ların günümüzde doğadan daha çok insanoğlundan korktuğu bir gerçek. Çünkü çoğalan insan nüfusu bir çok hayvan türünün yok olmasına sebep oluyor. Değişen iklim şartları, insanların yerleşim alanlarının kıyıya gittikçe yaklaşması, çevre kirliliği, deniz kirliliği ve de en tehlikelisi insan acımasızlığı.
Yumurtlama alanlarının plaja dönüşmesi, denizlere atılan plastikler ve diğer atıklar onları yumurtadan yetişkin hallerine kadar ölümle karşı karşıya getiriyor. Buna rağmen koruma altına alınması başarılan kumsallarda ise sırf zevk için yapılan aydınlatma bile onların yumurtalarını bırakmalarını engellemektedir. Son yıllarda bilinçlenen toplumumuzdan biraz daha dikkatli ve duyarlı olmasını dileyelim.