1823

Pamukkale

Bu hafta sonu ülkemizin doğa harikalarından birini ziyaret etmek üzere yola çıktık. Bu seferki durağımız Pamukklale... Jeolojik aktiviteler sonucu dünyada eşine az rastlanan bir güzelliğe sahip bir yer. Şifalı kaplıcaları, tekstil ve Helenistik dönemden itibaren Anadolu’nun en çok ilgi çeken yerlerinden birisi.

Pamukkle girişinde önce Laodikya Antik Kenti gezerek başladık. Burası, Denizli ilinin 6 km kuzeyinde yer almaktadır. Hristiyanlığın Anadolu’daki 7 büyük kilisesinden birine sahip bir antik kent ve çok büyük bir bölümü hala toprak altında. Roma İmparatorluğu’nda oldukça önemli bir yere sahip M.Ö. 261-263 yılları arasında 2. Antiokhos tarafından kurulmuş. Kurucusunun eşinin ismiyle anılan antik kent, sınırları içerisinde yetiştirilen koyun türünün kaliteli yünleri sayesinde M.Ö. 1. yüzyılda tekstil alanında önemli bir merkez haline gelmiş. M.S. 60’da meydana gelen depremle yerle bir olan kentin tiyatrolarına, stadyum ve gimnazyum bölümlerine, anıtsal çeşmesine ve tapınaklarına ait kalıntılar gerçekleştirilen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılmış.

En çok görmek istediğimiz yer travertenlere heyecanla vardık. İl merkezine 18 km uzaklıkta bulunan eski Hierapolis kentinin bulunduğu alana geldik. Travertenler yaratan karstik alanlardan çıkan sular; bünyesindeki kireç çözeltisi, genellikle beyaz renkte ve pamuk balyalarını andıran kalker tüflerini, Pamukkale travertenlerini oluşturmaktadır. Menderes Nehri’nde yer alan travertenler, su kaynaklarının içindeki karbondioksitin uçması ve su içerisindeki kalkerin çökmesi ile kristalleşmiş bir alandır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır.

Pamukkale termal suyunun tedavi edici özelliği, çok eski çağlardan beri anlaşılmış, yüzyıllar sonra şifa niteliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kaynaklar etrafında dini ayinler yapılmış, şenlikler düzenlenmiş, büyük devlet adamları ve zengin kişiler antik dönemde tedavileri için Hierapolis'e gelmişlerdir. Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 derece arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak, antik dönemlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70 metrelik kısmi çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 metre yol kat etmektedir. Terasların yapısının bozulmaması için sadece yalın ayak basılmasına izin veriliyor. İsteyen ayakkabısını eline alıp paçaları sıyırıp geziyor.

Aynı zamanda burada bulunan Antik Havuza uğramadan geçmedik. M.S. 7. yüzyılda bölgede meydana gelen bir deprem sonucu oluşan Antik Havuz, Pamukkale’nin önemli simgelerinden biri olarak sayılıyor. Zemininde deprem sırasında yıkılan agoranın sütunlarını görebileceğiniz havuzun çevresinde Hierapolis’e şifa aramak için gelenlerin kullandığı 15’ten fazla hamam yer alıyormuş. Bir dönem İl Özel İdaresi’nin otel alanı içerisinde kalan havuzun, suyun sıcaklığı nedeni ile rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasının yanı sıra, kalp hastalığı, damar sertliği, tansiyon, romatizma gibi pek çok hastalığın tedavisi konusunda da etkiliymiş.

Travertenlerin hemen üzerinde kalan, Bergama Kralı 2. Eumenus tarafından kurulan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti, içerisindeki dini yapıların yoğunluğundan dolayı arkeoloji literatüründe “Kutsal Şehir” olarak adlandırılır. Yüzyıllara meydan okuyan bu antik kent ismini Amasonlar Kraliçesi Hiera’dan almıştır. Pergamon Kralı 2. Eumenes’in emriyle M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuş. Adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşinden alan antik kent, tarihi boyunca meydana gelen depremlerle büyük yıkımlar geçirmiş. Bu nedenle Roma İmparatoru Neron döneminde neredeyse baştan inşa edilen kentte gerçekleştirilen kazılar sonucu Nekropol, Frontius Caddesi, Agora, Bizans kapıları ve Apollon Tapınağı gibi bölümleri toprak altından çıkartılmış.

Cumartesi-Pazar ne çabuk geçti. Gene dönüş yoluna geçtik.

Seyahat için yaptığın yatırım kendin için yaptığın en iyi yatırımdır.

Matthew Karsten