1925

Satır Aralarından İlgimi Çekenler...

Evet kitap okumak çok değerli ve önemli. Ama bence, kitaplar içinden, bize anlam bırakan, ne kadar haklı derdirten cümleleri fark etmek daha da önemli... Bu kapsamda, okumaktan keyif aldığım önemli iş adamlarının, araştırmacıların ve psikologların yazılarını, kitaplarından beni en etkileyen görüşlerini ve düşüncelerinin bir kısmını sizinle paylaşmak isterim.


Sigmund Freud

(Nörolog, bilim adamı, psikiyatr,psikanalizci, filozof ve yazardır.Psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Avusturyalı nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikanalitik kuramın kurucusudur.)


Özür diIemek, sizin haksız oIduğunuz manasına geImez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin; egonuzdan yüksek oIduğunu gösterir.

BiI ki, önemIi değiIdir kaç kez yeniIdiğin... Çünkü asıI önemIi oIan, kaç yeniIgiden sonra yeniden doğruIabiIdiğin.

Garip değiI mi? Birini işaret ederek suçIarken işaret parmağınız onu, diğer üç parmağınız ise sizi gösterir.

MutsuzIuğu tatmadan, hep mutIu oImak istersin. Oysa neIerin seni mutsuz ettiğini biImeden, neIerIe mutIu oIacağını biIemezsin.


Doğan Cüceloğlu

(Çok sayıdaki kişisel gelişim kitabı ile Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını incelemekte olan çok değerli psikolog ve yazardır. Kitapları ile birlikte düzenli olarak makale yayınlamakta ve sosyal medya aracılığı ile mesajlarını paylaşmaktadı.)


MutIu oImak istiyorsan yanındakini de mutIu etmeyi biI. Bunun adı biz biIincidir.

Ancak farkında oIan insan kendini keşfetme yoIcuIuğuna çıkabiIir.

En temeI özgürIük, insanın yaşamında kendisi oIarak var oIabiImesi ve kendi bütünIüğünü yaşayabiImesidir; dürüst insan özgürdür.

OIayIarın anIamı yoktur, onIara biz anIam veririz. OIgun insan, oIayIara kendisinin anIam verdiğini biIir ve verdiği anIamdan sorumIuIuk aIır.

İnsan sürekIi hayatını daha anIamIı kıImaya çaIışır. İnsanın gerçek kimIiğini, hayatını nasıI anIamIı kıIdığına bakarak, keşfedebiIirsiniz. Bazı insanIar dünya beni görsün diye, bazı insanIar ise dünyayı görmek için dağIara çıkar.


Daniel Goleman

(ABD'li psikolog ve danışmandır. Özellikle, duygusal zekâyla ilgili yazdığı kitapları farklı dillerde tercüme edilmiştir. The New York Times'ta davranış ve beyin bilimleri konularından sorumludur.)


Kişi gerçeği kalbiyle görür; esas olan gözle görülemeyendir.

Yaptığımız iş ne olursa olsun, biz onu yaparken beynimiz bazı devreleri güçlendirir, bazılarını güçlendirmez. Yüz yüze etkileşimlerde ,sosyal devremiz iyi bağlantı kurmamıza yardım eden çok sayıda ipucu ve işaret toplar ve ilgili nöronları birbirine bağlar .Ama internette geçirilen binlerce saat sırasında sosyal beyin devreleri hemen hemen hiç çalıştırılmaz.

Hepimiz birimizden daha akıllıyız. Kafamız karışık ,stresli ya da zihinsel açıdan yük altında olduğumuz ölçüde, kırdığımız potlar çoğalmaktadır.

Herkes kızabilir, bu kolaydır. Ancak doğru insana, doğru ölçüde, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak, işte bu kolay değildir.


Warren Buffett

(İş adamı, hisse senedi yatırımcısı ve hayırseverdir. 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir. 2012 yılında Time dergisinin yaptığı araştırmada, dünyanın en etkili insanlarında birisi olarak gösterilmiştir.)


Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin, birikimi kenara ayırdıktan sonra kalanı harcayın.

Nehrin derinliğini iki ayağınızla birlikte ölçmeye kalkmayın.

Başkaları aç gözlü olduğunda kork ve geride dur, başkaları korktuğunda aç gözlü ol.

Daima kendinden daha iyi konumdaki insanlarla birlikte olmak iyidir, senden daha iyi tavırlara sahip olan insanlarla vakit geçir. Zamanla onlara benzediğini göreceksin.

İşe dans ederek gitmiyorsanız o işi bırakın, yüksek ihtimal para kazanamayacak ve servet yaratamayacaksınız.


Henry Ford

(Otomobil üreticisi Ford Motor Company'nin kurucusu. Şirket yönetimi ile ilgili görüşleriyle iş dünyasında yazıları ve kitapları çok ilgi gören bir iş adamı.)


Eğer yapamayacağınızı düşünüyorsanız, haklısınız. Yapamazsınız.

Düşünmek en zor iştir; pek az kişinin bu işe girişmesinin nedeni herhalde bu olsa gerek.

Ne bildiğiniz değil, neler yapabildiğiniz başarınızı belirler. Eğitim bir nitelik meselesidir, nicelik değil. Gerçekten eğitimli bir kişi, sadece çok şey bilen değil, aynı zamanda elinden birçok şey gelen kişidir. Neler yapabildiğini görünceye kadar bir insanın üniversite diploması benim için hiçbir şey ifade etmez.

Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek bir ilerleme. Beraber çalışmaksa gerçek başarıdır.


Üstün Dökmen

(Türk akademisyen, psikolog, yazar ve televizyon programcısı. Hâlen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde profesördür.)


Eğer kendinize yön arıyorsanız yolunu kayıp etmiş birine sormayın.

Geçmişin keşkeleri ve geleceğin endişeleri şu anımızı çalan iki hırsızdır.

Ufkunuzun neresi olacağını başkalarının kalemine bırakmayın.Siz çizin ancak elinizde kurşun kalem de bulunsun.

Gerektiğinde silip, daha ilerisini çizebilmek için ve yelkenleriniz için rüzgar beklemeyin. Bulutu ve rüzgarı da siz çizin.

İlerlemenizin önündeki en büyük engel kendinize güvensizliğinizdir.

Karsınızdakini dinliyor musunuz, yoksa konuşmak için sıra mi bekliyorsunuz?

Her durumda mutlu olmak zorunda değiliz ama her durumda güçlü olmak zorundayız.

Bir deniz kabuğu veya bir çakıl taşı bazıları için çok küçük bir şey olabilir; ama o kabuk,o taş sizin koleksiyonunuzun bir parçasıysa büyük bir şeydir. Belki de asıl büyük olan şey görülenler değil, küçük şeyleri görebilme, fark edebilme becerisidir.