1187

Şirket değerleme süreci nasıldır?

Şirketimi satacağım ama ben de sonuç itibarı ile şirketim kaç para etiğini bilmek istiyorum ki ona göre karşı taraftaki alıcıyla masaya oturabileyim. Bunun için yapmam gereken bir takım yöntem var. Bunlardan bir tanesi net aktif değer defter yöntemi. İkincisi indirgenmiş nakit akımı yöntemi. Üçüncüsü de karşılaştırabilir piyasalar yöntemi. Açıkçası bunlardan en önemlisi indirgenmiş nakit akımı yöntemi ve bugün ulusal ve uluslarasın pazarlarda bir şirket alınırken ya da o şirketle birleşilirken o şirketinin değerinin ölçülmesinde en çok tercih edilen yöntem indirgenmiş nakit akımı yöntemi ama biraz öncede söylediğim gibi net defter değeri yöntemine baktığımız zaman o yöntem şunu yapıyor.

Siz normalde bir şirketinizi tasfiye edeceğiniz zaman sahip olduğunuz tüm varlıklar yani maddi varlıklarınızı bir expertis firmasıyla anlaşıyorsunuz. Bu işlerden çok iyi anlayan exper, onların değerlerini buluyor ve onlara topladığınız zaman da şirketinizin aslında tasfiye değerini buluyorsunuz ya da yineleme değerini buluyorsunuz. Elinizdeki maddi duran varlıkları bugün aynı fabrikayı kurmak istediğiniz de ben aynı makinaları kaç paraya satın alırım diye baktığınızda bunun sonucunda yenileme değeri. Fakat bu yöntemlerde aslında o şirketin de yaratacağı değer yani şirketin yönetimi, sahip olduğu insan kaynakları, maddi duran kaynakları, piyasadaki pazar payı, o piyasadaki o firmanın ürettiği malın pazar potansiyeli, gelecekteki satış hacmi gibi etkenleri hiçbirisini dikkate almayan bir yöntem. Yani şirket tasfiye olurken tasfiye anındaki değeri esas alan bir yöntem. Fakat indirgenmiş nakit akımı yönteminde şirketin gelecekte yaratacağa satış potansiyelini katma değeri dikkate alıyor.

Bu değeri alırken aslında o şirketin geçmişe dayalı o piyasanın güvenilirliğinden tutun da ürettiği malın kalitesine o malın sattıktan sonraki satış sonrası hizmetlerine kadar ki bütün değeri içine alan bir değerlemeden bahsediyoruz. Yani bu değerlemede o şirket için gelecekte ki beş yıl ya da on yıl boyunca ki satışlarını yani serbest nakit akımını alıyoruz ve şirketin ya da pazarın riskleri göz önüne alınarak aynı zamanda pazardaki maliyetler dikkate alınarak indirgenme oranını tespit ediyoruz ve indirgenme oranına göre de şirketin bugün ki değerini buluyoruz. Bundan da şirketin kredilerini ve faaliyet dışı varlıklarını koyduğumuz zaman da şirketin öğün ki satılabilir değerine ulaşabiliyoruz. Dediğim gibi en önemli yöntem indirgenmiş nakit akımı yöntemi.

Sizde şirketinizin değerlemek istediğiniz zaman mutlaka bu yöntem üzerinden pazarlığa başlayacağınız değeri tespit etmenizde fayda var.

Sefa Kabaalioğlu
Tüketici Hakları Uzmanı