1324

Özkaynağınızın güçlü olması neyi ifade eder?

Bir şirketimiz var ve bu şirketin öz kaynakları çok önemli. Türkiye de öyle bir ülke de yaşıyoruz ki maalesef öz kaynak yetersizliği yaşandığı bir ülkedeyiz. Eğer böyle bir ülkenin içerisinde sizin yönettiğiniz şirketin öz kaynakları çok kuvvetli ise siz gerek bankalar neslinde gerekse mal tedarik ettiğiniz firmalar neslinde gerekse üçüncü kişi alacaklılar neslinde bir kere güvene sahip olursunuz. Öz kaynaklar nedir diye soracak olursanız çok basitçe bahsedeyim. Bilançonun pasifinde yer alan ve içerisinde sermayeyi içerisinde yedek akçeleri ve şirketin karlılığından öne çıkan rakamları tamamını kapsayan rakamdan bahsediyorum.

Öz kaynaklar bu açıdan çok önemli. Eğer öz kaynağı güçlü değilse bir firmanın o firma yabancı kaynağa ihtiyaç duyacak. Yani yabancı kaynağı da banka kredisine ihtiyaç duyacak ya da şirket ortağı şirkete sermaye koymak zorunda kalacak. Eğer bir bankanın kapısına gittiğiniz zaman bildiğiniz gibi süreç çok uzun bir sürü şeyle uğraşıyorsunuz. İşte sizden bilançolarınızı alıyorlar. Gelir tablonuzu alıyorlar. Binlerce soru soruyorlar. Yani zorlu bir süreç ama bunun sonuncunda da size belli bir limit çıkıyor ve bunun sonuncunda kredi kullanıyorsunuz. Kredi kullanmakta ucuz değil. Bunun bir maliyeti var ve bunun sonucunda bir faiz ödemek zorunda kalıyorsunuz. O faizde sonuç itibarı ile sizin karlılığınıza götüren bir nokta. O finansman giderleri sonuçta sizin finansal tablonuza yansıyor ve finansal tablonuza yansıdığı zaman size karlılığınıza azaltan bir etken. Onun için güçlü bir öz kaynak çok önemli ve öz kaynağınızı güçlü yapabilmek için en önemli şey şirketinize kar etmek.

Eğer şirketinizi kar ettirirseniz öz kaynaklarınız son derece güçlü olur. Hele ki bunu n sürdürebilir bir şekilde yapıyorsanız. Yani bunu üç sene beş sene istikrarlı bir şekilde kar ediyorsanız, o karı sene sonlarında dağıtmıyorsanız oto finansman olarak şirketin içinde bırakıyorsanız bu çok daha önemli bir nokta. Sizin şirket sahibi olarak taşın altına elinizi soktuğunu gösteriyor. Bütün third parties yani üçüncü partilere karşı sayıyorum. Sizi satın alacak firmalar içinde geçerli bu. Size kredi verecek banka içinde geçerli. Size mal satacak firma içinde geçerli. Sizden mal alacak firma içinde geçerli unutmayınız ki siz ticaret yaparken size mal satan firmalar sizi bir takım kuruluş tarafından sizin reytinginizin ne kadar olduğunu öreniyorlar. Yani birine gidiyorlar ve diyorlar ki ben bu şirkete mal satıcam gidin bakalım bu şirket güvenilir bir firma mı? Ben bu adama kaç paralık açık mal satayım diye sorduklarını da unutmayın. Onun için öz kaynak çok önemli ama öz kaynağı çok güçlü yapabilmek için de kar etmek çok önemli. Kar etmek içinde çok iyi çalışmak, masrafları kontrol altına almak, öz kaynakları güçlü tutmak, sürdürebilir bir şekilde kar etmek çok önemli. Şirketin son yıllık bilançosuna göre eğer sermaye artığı yedek akçeler ile birlikte eğer sermayesini üçte ikisini zarar nedeniyle şirketin ettiği zarar nedeniyle karşılıksız kalması durumun da o şirket aslında teknik anlamda iflas etmiş demektir.

Borca batık olmasa bile ve Türkiye de bu tarz şirketler var ancak maalesef teklif iflas açıklamayarak hala faaliyetlerine devam ediyorlar. Diğer yandan eğer sermaye yani öz kaynakları negatife döndüyse yani eksiye düştüyse ve şirket sonuç itibarıyla borca yani varlıklarıyla borçlarını ödeyemez durumdaysa artık hem iflas etmiş diğer tanımlamayla da borca batmış durumdadır. Onun için işin sadece baktığınızda öz kaynağını güçlendirmek, bankalar, alıcılar, tedarikçiler ya da şirketi alacak alıcılar tarafından iyi gözükse dahi siz şirkete karşı da yükümlüsünüz ve teknik iflas yaşamamak için. Yarın öbür gün birisi sizi şikâyet edip ticaret mahkemesinde iflasınızın açıklanmaması için de öz kaynağınızı güçlendirmek, öz kaynağınızı da güçlendirmek için de kar etmek ya da ortaklar tarafından şirkete sermaye koyup öz kaynağınızı mutlaka güçlendirmek zorundasınız.

Sefa Kabaalioğlu
Tüketici Hakları Uzmanı