Oruç tutarken sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz?
İftarda ve sahurda aynı gruptan olan besinler arasında tercih yapmalıyız. Aynı gruptan besin ne demek; örneğin peynir, yumurta, et, tavuk, balık bunlar protein kaynaklarıdır ve bir tanesini tercih etmeye çalışın. Örneğin iftar tabağında peynir tüketmeyip, hayvansal protein kaynağı olan ana yemeğe öncelik tanımak gibi. Diğer yandan karbonhidrat kaynakları gene ayrı bir gruptur. Bunlar içerisinde pilav, makarna, patates, sarma dolmalar, püreler ve undan üretilen diğer yiyecekler, şehriye, erişte grubu ve bunlarla yapılan çorbalar, tarhana çorbası gibi undan üretilen seçenekler, bulgurdan üretilen seçenekler, beyaz ve esmer ekmekler karbonhidrat kaynağıdır. Tatlılar ve meyveler gene karbonhidrat kaynağıdır. Mümkün olduğu kadar bunların içerisinde iki seçeneği belirleyip, bunları tüketmelisiniz.
Örneğin bir kepçe çorba, iki çorba kaşığı bulgur pilavı veya buna karşılık gelecek şekilde az miktarda tadımlık sarma ya da dolma kullanılabilir. Eğer tatlı tüketmek istiyorsanız çorbanızı çok daha az tüketip iki tane sarma tüketip, daha sonra tadımlık tatlı ile kapatabilirsiniz. Veya tadımlık meyve alıp tatlıyı başka bir iftar saatine bırakabilirsiniz. Böylelikle metabolizması yavaş olan bayanlar için bu porsiyonlar ve tercihler isabetli olacaktır.
Diğer yandan yağ seçenekleri zeytin, ceviz, zeytinyağı, kızartmalar, kaymak, tereyağ gibi seçenekler yağ grubunda yer almaktadır. Bunların içerisinden gene tercih yapmak gerekiyor. Mutlaka yağ içeren yiyecekler arasında tadımlık porsiyonları ayarlayıp az seçenekle öğününüzü kapatmaya çalışın.